Ring oss08 525 157 60 Idag: 09.00-16.00
vilka smaker vitt snus vill folk ha

Undersökning - Mest efterfrågade smaker enligt våra kunder

Har du någonsin undrat varför vissa smaker alltid finns i snusutbudet medan andra lyser med sin frånvaro? Vi gjorde en undersökning med över 1000 deltagare för att ta reda på vilka smaker på vitt snus som efterfrågas mest – och varför vi dras till vissa smaker mer än andra. Fortsätt läsa för att ta reda på mer.

De mest efterfrågade smakerna

Låt oss dyka rakt in i listan på de mest efterfrågade smakerna på vitt snus. Utifrån undersökningen identifierades dessa smaker främst:

  • Bäriga smaker – Hallon efterfrågas allra mest, men även blåbär. Därefter ser vi önskningar efter björnbär, lingon och enbär.
  • Mint – Allt från tydliga mintsmaker som mentol och spearmint till smakkombinationer som hallon-spearmint.
  • Lakrits – Lakrits efterfrågas ofta i egen form men även i smakkombinationer. Vi ser även väldigt många fråga efter fler saltlakritssmaker, som de menar saknas på marknaden.
  • Citrusfrukter – Citron och lime, ofta i smakkombinationer som hallon-lime.
  • Jordgubb – En igenkänd smak med hög efterfrågan.
  • Vanilj – En mjuk och söt smak som många uppskattar.
  • Äpple och päron - Milda och fruktiga, ofta efterfrågade av de som söker en enklare smak.
  • Choklad och kaffe – Intressant nog var det specifikt mörk choklad som efterfrågades mest. På kaffefronten fanns det främst önskemål för starkt kaffe men även varianter som chai latte och cappuccino.
  • Cola -  En smak som påminner om koladrycken och som ofta efterfrågas för sin tydliga och igenkännbara smakprofil.
  • Whiskey och Bourbon - Två väldigt distinkta smaker.
  • Smakkombinationer med chili – Sist men inte minst var även extra hetta efterfrågat i snuset.

Hallon, mint och lakrits är som mest eftertraktade enligt undersökningen, och längre ned på listan finner man även smakalternativ som mörk choklad, kaffe och whiskey.

Intressanta smaker som efterfrågades

Utöver de mest efterfrågade smakerna dök det upp en del oväntade förslag på smaker folk ville se på vitt snus. Här är några av dem:

udda smaker på vitt snus

​Chipssmak – Två personer föreslog en smak inspirerad av chips.

Tydlig svartvinbärssmak – En smak som efterfrågades flera gånger.

Helt smaklöst – Flera personer uttryckte önskemål om mer vitt snus helt utan smak. Så här skriver en person: “Helt smaklös! Jag är överkänslig mot sötning och smaker.

Multivitamindryck – Ett oväntat men intressant förslag.

Örter och te – Fler örtsmaker som rosmarin och timjan ville någon se mer av. Det kom även in en del önskningar efter tesmaker.

Körsbärssmak – Körsbär nämns en del, och vissa vill se mer tydliga körsbärssmaker - lite som som den här personen menar: “Mörkare körsbär som inte är för söt”.

Trots att dessa smaker efterfrågas ser vi dem sällan på marknaden. Är det för att de är svåra att framställa – eller handlar det mer om att de inte har tillräckligt stor efterfrågan för att bli kommersiella?

Varför är vissa smaker ständigt efterfrågade?

Smakpreferenser formas tidigt i livet. Många upplever en naturlig dragning till sötma, vilket kan förklara varför vissa smaker är mer omtyckta än andra. I vår undersökning var exempelvis hallon och jordgubb väldigt efterfrågade smaker bland snusare. Snusmarknaden reflekterar detta tydligt – det finns ett stort utbud av dessa smaker, ofta i kombinationer som exempelvis jordgubb-kiwi och hallon-lakrits.

Samtidigt efterfrågade en hel del i undersökningen mer distinkta smaker - ett exempel är körsbär. Varför finns det fler jordgubbsalternativ än exempelvis körsbärssmaker? Vad gör att en smak blir universellt omtyckt medan en annan förblir mer nischad? Låt oss utforska detta vidare.

undersökning-snus-smaker

En familjär smak mot en mer distinkt smak

Jordgubb är en smak som många av oss har vuxit upp med – den finns i allt från glass och yoghurt till saft vilket gör att dess bekanta sötma känns som ett tryggt val. Just denna igenkänningsfaktor gör att jordgubb inte bara är välbekant, utan också lätt att tycka om. Dessutom är det en otroligt mångsidig smak som enkelt smälter samman med andra – vanilj, kiwi, mynta, ja listan kan bli lång.

Körsbär däremot har en annan karaktär. Dess djupa och fylliga smakprofil är distinkt, vilket gör den mer polariserande. För vissa är den trevlig och sofistikerad, för andra väcker den minnen av hostmedicin eller körsbärslikör. Dess starka smak kan också vara utmanande att kombinera med andra smaker, då den lätt tar över snarare än att komplettera. Dessutom är körsbär en smak som är svår att återskapa på ett behagligt sätt utan att uppfattas som artificiell. Just därför blir jordgubb det säkrare valet – en smak som inte bara är omtyckt utan också lätt att variera.

Varför är bittra smaker så komplexa?

varför gillar vi bittra smaker


I undersökningen uttryckte många önskemål om fler bittra smaker som mentol, spearmint, svart kaffe och mörk choklad. Historiskt har bittra smaker varit en varningssignal för oss, eftersom våra smakreceptorer associerar dem med gift. Men med tiden lär sig många att uppskatta dem.

Hemligheten ligger i våra smakreceptorer. Människan har ett stort antal gener kopplade till bitter smak vilket gör att vi kan uppfatta en mängd olika nyanser av bitterhet. Vissa upplevs som obehagliga, medan andra med tiden kan bli en smak som vi lär oss att tycka om. Minns du din första kopp kaffe? Då var den säkert för bitter för att du skulle uppskatta den, men med tiden blev smaken något du vänjer dig vid, och nu kan du knappast föreställa dig att börja dagen utan din morgonkopp.

Det är just denna balans mellan biologisk försiktighet och inlärd njutning som gör bittra smaker så komplexa – och kanske också så fascinerande.

Sammanfattning

Undersökningen har tydligt visat att generellt omtyckta smaker som bär, citrus och mint fortfarande toppar efterfrågan bland snusare. Men vi ser också ett växande intresse för mer unika alternativ, som mörk choklad, whiskey och chili. Trots att dessa smaker efterfrågas, verkar vissa vara mer utmanande att få till som vitt snus.

Frågan som kvarstår är: Kommer vi att få se fler av dessa mer komplexa smaker på marknaden framöver? Och vilka smaker skulle du vilja se i vitt snus?

Källor
Iwata S, Yoshida R, Ninomiya Y. Taste transductions in taste receptor cells: basic tastes and moreover. Curr Pharm Des, 2014.



De kommentarer som görs i Snusjournalens kommentarsfält förhandsgranskas och godkänns av Snusbolaget innan publicering.