Socialstyrelsen ignorerar de tobakspolitiska målen
Socialstyrelsen publicerade i förra veckan de nya, uppdaterade nationella riktlinjerna Vård vid ohälsosamma levnadsvanor – ett handlingsprogram som märkligt nog bara grundar sig på en enda enskild studie, som ignorerar den svenska tobakspolitiken och som kommer till förvånande slutsatser.
Socialstyrelsens riktlinjer utan vetenskapligt stöd
- Det verkar onekligen råda en viss förvirring inne på Socialstyrelsen över vad och vem man ska lyssna på. De uppdaterade riktlinjerna uppfyller ju heller inte kraven på beprövad vetenskap och bästa tillgängliga kunskap som alla myndigheter bör arbeta utifrån, säger Markus Lindblad, kommunikationschef på Snusbolaget och förtydligar:
- Istället bygger nu de nya riktlinjerna på att man i Norge från politiskt håll instruerat de norska myndigheterna att hitta underlag för en viss politikinriktning, och att man då fann en svensk studie som kommit fram till det som man ville få bevisat. Och det är alltså denna enda sär-studie som svenska Socialstyrelsen nu också har tolkat och använt sig av.
Snusare ska få hjälp att sluta
I de nya riktlinjerna framgår bland annat att Socialstyrelsen vill att fler snusare ska få hjälp att sluta och från myndighetens sida menar man att själva nikotinet är farligare än man tidigare trott.
- Socialstyrelsen har alltså ändrat sina riktlinjer trots att det inte finns någon egentlig ny information att utgå ifrån. Och man har begränsat underlaget till en enda studie. Men varför den nya generaldirektören Björn Eriksson har valt att så tydligt markera gentemot riksdag och regering kan man bara gissa, säger Lindblad.
Myndigheten ignorerar riksdagens beslut
Socialstyrelsen listar nämligen också de centrala författningar, mål och strategier som man anser att hälso- och sjukvårdspersonal bör känna till. Där tar man exempelvis upp WHO:s ramkonvention om tobakskontroll som vill minska alla former av tobaksbruk, nikotinberoende och passiv rökning, samt den svenska ANDTS-strategin från 2022.
- Men man ”glömmer” intressant nog att ta upp riksdagens beslut och regeringens förslag på nytt mål för tobakspolitiken; att hänsyn ska tas till de varierande skadeverkningar som olika tobaks- och nikotinprodukter kan orsaka och att målet ska vara minskade medicinska och sociala skador istället för ett generellt minskat tobaksbruk. Att Socialstyrelsen så sent som i september fick i uppdrag av regeringen att stödja politiken inom ANDTS verkar också ha ”glömts bort”.
Lindblad avslutar:
- Cigaretter och röktobak utgör en mycket större hälsofara än rökfria tobaks- och nikotinprodukter så som t.ex. snus. Detta synsätt delas av både riksdag och regering och återspeglas också i beskattningen av dessa produkter i Sverige. Varför Socialstyrelsen fortsätter att ignorera detta faktum är inget annat än tjänstemannastyre. Vill Björn Eriksson markera och i så fall varför? Det blir intressant att se hur regeringen väljer att reagera.