Snusets historia – del 1: 1497–1599
Vårt nutida snusande har en spännande och lite snårig historia. Visste du att snus blev populärt i Europa mycket tack vare den franska drottningens migrän, Columbus resor till Västindien och en spansk franciskanermunk? Men vi börjar berättelsen i Peru!
8000 år gamla tobaksodlingar!
Människans tobaksbruk går mycket långt tillbaka i tiden. De äldsta spåren av tobaksodlingar har man hittat i Centralamerika och Peru. Det går inte att veta säkert hur tobaken användes på den tiden, men troligast är att man tuggade tobaksbladen. Runt 2000 år f.Kr börjar man röka tobak i pipa.
Columbus upptäcker Amerika men slänger tobaken över bord
I Europa lever vi ovetandes om inte bara hela den amerikanska kontinenten, utan också om indianernas njutningsfyllda tobaksvanor. Det ska snart ändras när det spanska kungaparet Ferdinand och Isabella stöttar Christofer Columbus resa över Atlanten för att finna en sjöväg till Indien. Nu hamnar han ju inte där utan istället på en av öarna i nuvarande Bahamas. Där rökte lokalbefolkningen finskuren tobak, invirad i majsblad.
Den generösa befolkningen gav sjöfararna olika gåvor varav de allra flesta var mycket uppskattade. Tyvärr förstod man inte vad man skulle göra med de där torra bladen man fått, så dem slängde man över bord innan man vände hemåt igen.
Christofer Columbus
Snuset upptäcks av Europa 1497
På Columbus andra resa hade man med sig en noggrann munk vid namn Ramón Pané som i sin reseskildring 1497 bland annat beskrev att lokalbefolkningen drog upp torkat tobakspulver i näsan och tycktes njuta av effekten. Detta är den tidigaste dokumentationen vi har av snuff, eller luktsnus som det också kallas.
Västerländska bosättare som följde i Columbus spår till Västindien började även de odla tobak för eget bruk. På 1560-talet fördes tobaksfrön med hem till Spanien och Portugal och därmed spreds tobaksodlingen till Europa. Främst var man ute efter att använda örten som medicin. Läkare odlade till exempel tobak tillsammans med andra läkeörter i sina trädgårdar.
Den franska drottningens migrän
Katarina av Medici blev drottning i Frankrike 1547. Katarina var en intelligent kvinna och kom med tiden att bli mycket mäktig, bland annat som regent i sin minderårige sons ställe. Tyvärr led hon av migrän och det är tack vare detta som snuset gör sin entré vid det inflytelserika franska hovet.
Den franska ambassadören i Portugal, Jean Nicot, som även var medicinkunnig, hörde till de som var övertygade om tobakens fördelar. När han hörde om drottningens problem, malde han torkade tobaksblad till ett pulver och visade Katarina hur hon skulle sniffa upp en liten dos i näsan. Drottningen blev förtjust. Inte bara lindrades huvudvärken, hon njöt också av det. Därmed var trenden ett faktum.
Snart snusade hela det franska hovet luktsnus och sin vana trogen utvecklade de fashionabla ritualer och etikettsregler för snusandet, så som olika sirliga handrörelser utförda med spretande fingrar. Snuset förvarades i juvelsmyckade små snusdosor som man tog varje tillfälle att visa upp. Därför tog det inte lång tid innan modet med luktsnus spred sig även till andra hov. Luktsnusets status som dekadent njutning för den europeiska aristokratin var ett faktum.
Jean Nicot fick inte bara den franska drottningens tacksamhet. När han återvände till Paris belönades han med en fin titel – och efter honom fick sedan också nikotinet sitt namn.
Katarina av Medici
Luktsnuset då såg ungefär ut som det gör idag! Men nu ses det ju mer som ett kul alternativ till vanligt snus, inte något fashionabelt och trendigt.
Läs mer:
Populära snusvarianter runtom i världen
I del två av Snusets Historia får vi följa snusets väg in i Sverige på 1600-talet. Fortsättning följer!