Snusa när du är gravid?
Om du är eller tänker försöka bli gravid är det dags att skippa snuset. Vi sammanfattar riskerna med snus under graviditet och amning.
Fler gravida snusar nu än tidigare
Mer än dubbelt så många barn som föds idag, föds av mammor som snusat under graviditeten, jämfört med för tio år sedan. Siffror från Socialstyrelsen visar att 770 mammor som fick barn under 2016 snusade i graviditetsveckorna 30–32. 2007 var motsvarande siffra 311.
Samtidigt har antalet kvinnor som röker under graviditeten minskat, men rökning är fortfarande ett större problem än snuset. 2016 rökte 3 874 kvinnor under vecka 30–32 av graviditeten.
Så påverkar snuset fostret
Det är nikotinet i snus som orsakar de flesta riskerna för fostret och därför är det lika illa att snusa under graviditeten som att röka cigaretter. Nikotinet gör att blodet flödar sämre i livmodern och moderkakan. Det gör att fostret får mindre syre och mindre näring och inte kan växa som det ska. Barnet blir tillväxthämmat.
Nikotin ökar också risken för andra komplikationer som:
• För tidig födsel.
• Moderkaksavlossning.
• Ökad risk för missfall eller att fostret dör i magen.
• Ökad risk för plötslig spädbarnsdöd när barnet väl är fött.
Mer information hittar du på 1177.se.
Sluta snusa redan innan du blir gravid
Visst finns de som seglar genom sin graviditet och mår toppen hela tiden, men det gäller långt ifrån alla. Särskilt vanligt är illamående, yrsel och stark trötthet under den första tredjedelen av graviditeten. Dessa symptom liknar ganska mycket den nikotinabstinens som drabbar snusare den allra första tiden.
Hormonförändringarna i kroppen påverkar dig både psykiskt och fysiskt, mer eller mindre under hela graviditeten. Även om du normalt sett är en stabil person med god karaktär och goda förutsättningar för att kunna sluta snusa, är det inte säkert att du upplever samma sak under graviditeten. Därför är det en god idé att sluta snusa redan när du bestämt dig för att försöka bli gravid. Båda sakerna kan vara jävliga nog var för sig, utan att du ska behöva ha nikotinabstinens samtidigt som du mår som sämst i din graviditet.
Nikotinläkemedel under graviditeten
Det finns inga läkemedel som är godkända för behandling mot nikotinsug under graviditet. Både nikotintuggummin och nikotinplåster är skadligt för fostret. Plåster är mer skadligt än tuggummi.
Måste du använda nikotinläkemedel när du är gravid ska du prata med din läkare eller barnmorska. Vissa barnmorskemottagningar har specialutbildad personal som kan hjälpa dig som behöver sluta snusa i samband med graviditet. Du kan också ringa till Sluta-röka-linjen och få hjälp. Telefonnumret är 020–840000 och samtalet kostar ingenting.
Nikotinfritt snus under graviditeten
Många som slutar snusa har stor hjälp av nikotinfritt snus även en tid efter att de kommit över nikotinabstinensen. Om du är eller planerar att bli gravid så ska du vara uppmärksam på att en del nikotinfritt snus innehåller ginseng, något som du ska undvika om du är gravid. Onico kan snusas när du är gravid. Läs om graviditet och Onicos innehållsförteckning här.
Om du snusat innan du visste att du var gravid
Inte alla upptäcker sin graviditet genast. Om du snusat innan du visste att du var gravid, eller om du helt enkelt inte klarade av att låta bli är det lätt att känna skuldkänslor. Men det är bättre om du blickar framåt. Varje dag framöver när du avstår från nikotin är en vinst. Koncentrera dig på vad du kan göra för att inte utsätta fostret för mer nikotin under resten av graviditeten.
Var inte orolig för att berätta för din barnmorska om det är så att du snusat. Hon kan både hjälpa dig stilla onödig oro och ordna att du snabbt får hjälp och stöd att sluta, om du behöver det.
Snus när du ammar
Om du väljer att amma ditt barn bör du fortsätta att undvika både nikotin och ginseng. Nikotin ansamlas annars i bröstmjölken och koncentrationen blir faktiskt högre där än i ditt eget blod. Om suget blir för stort och du måste snusa, se till att det går så lång tid som möjligt mellan nikotinintaget och nästa gång du ammar.
Vill du kunna falskmata, antingen med ersättning eller urpumpad bröstmjölk, vänta inte för länge med att introducera flaskan. Barn som inte får prova flaska tillräckligt tidigt brukar oftare bli flaskvägrare. På samma sätt finns en risk att barn som får flaska kan komma att vägra bröstet istället. Andra växlar glatt mellan bröst och flaska utan minsta problem. Du och pappan bör själva välja hur ni vill göra.
Mer tips till dig som vill sluta snusa
Här finns mer information och tips till dig som ska sluta snusa. Det finns ingen bättre anledning att skippa snuset än när ett nytt litet liv är på väg!
• Sluta snusa – Detta händer dag för dag
• Sluta snusa – En handbok för dig som funderar på att kasta snusdosan
• Nyårslöfte eller gravid – nikotinfritt snus och sluta-röka-produkter
Lycka till!