Ring oss08 525 157 60 Idag: 09.00-16.00
snus och löpning

Så påverkar snuset din löprunda

Nyligen firades Löpningens dag, det ultimata tillfället att snöra på sig löparskorna och ge sig ut i spåret! Men för många som snusar väcks frågan: Påverkar snus min prestation när jag springer? Kort och gott - ja, enligt forskning förbättrar nikotinet i snus uthålligheten under träning. Men håller alla med, eller har folk ens reflekterat över detta? Häng med och låt oss dyka ned i vad forskningen säger och varför snus har blivit ett så omtalat ämne inom elitidrotten.

Vad säger forskningen om snus och träning?

Kondition och uthållighet är två viktiga faktorer för de flesta träningsformer, speciellt när det kommer till löpning.

Enligt en studie som World Anti-Doping Agency (WADA) själva publicerat har de kommit fram till att snus förbättrar uthålligheten. Resultaten tyder alltså på att nikotin skulle kunna vara fördelaktigt inför löprundan.

Låt oss ta en närmare titt på vad de kom fram till.

I studien deltog 18 friska idrottare som dagligen använde snus. De testades för att se om snus påverkar uthålligheten när de tränade på 80 % av sin maximala syreupptagningsförmåga. För dig som är löpare innebär detta ungefär att springa i en ansträngande men ändå hållbar hastighet som motsvarar cirka 85-90% av din maxpuls.

Studien kom fram till att när deltagarna avstod från snus minskade deras uthållighet, men när de väl fick snusa i samband med träningen ökade deras uthållighet med 13,1%. Sammanfattningsvis visade studien att idrottare som snusar presterar bättre när deras nikotinnivåer hålls stabila.

En helt annan studie som gjordes på 12 män vars kroppar inte var vana med nikotin visar också på att nikotin ökar uthålligheten. Deltagarna i denna studie fick cykla ända tills de inte orkade mer. De tränade på ungefär 75 % av sin maximala syreupptagningsförmåga, och de höll samma tempo under hela testet. Tio av tolv personer kunde cykla längre när de fick nikotinplåster, vilket gav en förbättring på 17 % i prestation.

Att tänka på

Värt att nämna är att forskarna i andra studien inte såg någon förändring i kroppsliga värden  som exempelvis hur ansträngande träningen kändes eller någon förändring på hjärtfrekvensen. Kring detta drar forskarna i studien slutsatsen att nikotin förlänger uthålligheten genom att påverka hjärnan, inte kroppen, och föreslår att detta kan bero på hur nikotin påverkar vårt centrala nervsystem.

Snusets kontrovers inom idrotten

är snus dåligt för idrottare


Snus har blivit en het debatt inom idrottsvärlden, särskilt inom fotbollen. Forskningen pekar som sagt på att snus kan förbättra uthålligheten, vilket givetvis skulle vara fördelaktigt på fotbollsplanen, men intressant nog verkar många fotbollsspelare använda det av andra skäl.

En studie från Loughborough University visar att 1 av 5 professionella fotbollsspelare använder snus eller nikotinpåsar. Den främsta anledningen som angavs varför de snusade under spel var förbättrad mental skärpa, snarare än direkt ökad uthållighet. Detta kan vara en förklaring till varför snus har blivit så vanligt inom elitfotbollen, där snabba beslut och strategiskt tänkande är avgörande.

Kort sagt kan forskning indikera att snus potentiellt kan påverka både uthållighet och kognitiva funktioner, vilket gör att ämnet fortsätter att debatteras. Frågan om snus bör klassas som doping har även kommit på tal, men för att det ska realiseras måste det uppfylla minst två av tre kriterier enligt WADA: att det är prestationshöjande, att det innebär en hälsorisk och att det bryter mot idrottens anda

I dagsläget är snus inte en förbjuden substans, men med mer forskning kan detta komma att förändras i framtiden. Vem vet, i framtiden kanske snus ses på samma sätt som höghöjdsträning? Höghöjdsträning förbättrar syreupptaget, men det anses inte vara fusk. Det återstår att se. För många är det svenska snuset och nikotinpåsarna fortfarande ett främmande ämne.

Vad säger folket om att snusa och träna?

När det kommer till oss vardagliga snusare finns det, trots forskning, olika uppfattningar om snusets effekt på träning. Vi valde därför att undersöka vidare och frågade nio snusare om hur deras snusande påverkar deras träning, främst i form av uthållighet. Resultaten? Åsikterna gick något isär.

Två personer nämner att snuset ökar deras fokus, men samtidigt nämner sju av nio snusare antingen att snuset inte förbättrar deras uthållighet vid träning, eller att de har snusat för länge för att känna av någon skillnad. Så här svarade en respondent:

"Det är svårt att säga, eftersom jag har snusat i tio år. Jag känner dock att det ökar mitt fokus när jag spelar tennis."

Det är intressant att sju av nio snusare inte upplever att snus påverkar uthålligheten. Trots att detta är en liten undersökning kan en möjlig förklaring vara att regelbundna snusare redan är vana vid nikotinets effekter, vilket gör att de inte längre känner någon tydlig skillnad. Däremot upplever vissa att snus kan förbättra fokus, vilket också stämmer överens med resultaten från studien på fotbollsspelarna.

Vad vi vet om snus och träning – och vad som återstår att ta reda på

hur påverkar nikotin musklerna


Sammanfattningsvis visar forskning att snus kan ha en positiv effekt på träning genom förbättrad uthållighet och kognitiva funktioner. Upplevelsen verkar dock vara individuell. Medan fotbollsspelare använder snus för att förbättra fokus och skärpa, visar vår lilla undersökning att många inte märker någon skillnad. Det kan bero på hur länge man har snusat, eller så krävs ytterligare forskning för att förstå hur individuell upplevelsen faktiskt är. Vad tycker du? Har snuset påverkat din löpning?

Oavsett om du snusar eller inte, finns det många sätt att ta löpningen till nästa nivå. Kolla in appar som Runkeeper eller Strava, eller kolla in några av de kommande loppen du kan anmäla dig till!

Datum Lopp Plats Distanser
15 mars Ursvik Ultra Stockholm 15 km, 45 km, 75 km
29 mars adidas Premiärmilen Stockholm 10 km
26 april Lidingöloppet Vårmilen Lidingö 5 km, 10 km
17 maj Göteborgsvarvet Göteborg 21 km
31 maj Stockholm Marathon Stockholm 42 km
14 juni Tjejmilen Sälen Sälen 5 km, 10 km
16 augusti Ultravasan Sälen/Mora 45 km, 90 km
6 september Helsingborg Marathon Helsingborg 21 km, 42 km
27 september TCS Lidingöloppet Lidingö 10 km

Källor

World Anti-Doping Agency (WADA). Effects of snus administration on sport performance.
Mündel, T. & Jones, D. (2006). Effect of transdermal nicotine administration on exercise endurance in men
TV4 Nyheter (2024). Snusanvändning inom idrotten – en granskning.
The Guardian (2023). One in five footballers using snus or nicotine pouches, survey reveals.
Antidoping Sverige (2024). Fakta om doping



De kommentarer som görs i Snusjournalens kommentarsfält förhandsgranskas och godkänns av Snusbolaget innan publicering.