Sluta snusa – Detta händer dag för dag
Om du av någon anledning väljer att sluta med nikotin är det mycket som börjar hända i kroppen. Här har vi listat vad du kan vänta dig i form av abstinens och återhämtning, och hur du bäst hanterar det dag för dag.
Att sluta snusa är för många ett stort beslut och ofta är det en mångårig vana som ska brytas. Hur svårt det är att sluta helt varierar dock mycket mellan olika personer. Det här är vad du kan förvänta dig, dag för dag och vecka för vecka! Informationen är sammanställd från slutarokalinjen.se.
Om du redan nu vet att du letar efter hjälpmedel för att sluta snusa, trappa ner på nikotinet eller bli kvitt cigaretterna kan du klicka dig vidare här nedanför:
Nikotinfritt snus kan du köpa här!
Sluta snusa Dag 1–3: Nikotinabstinens
De första två till tre dagarna är värst när det gäller fysisk abstinens. Suget efter snus och nikotin kan vara stort. Många upplever yrsel, illamående, koncentrationsproblem och sömnsvårigheter, men redan efter två dagar har det värsta hunnit lägga sig. Ditt smak- och luktsinne kan också ha påverkats under snusperioden, men på två dagar är även detta helt återställt.
Yrseln beror på att nikotin verkar kärlsammandragande, och utan nikotin sjunker ditt blodtryck. Motverka det genom att få i dig tillräckligt med salt, vatten och socker, eller drick lite vätskeersättning. Annars är det inte så mycket du kan göra åt abstinensbesvären, nikotinfritt snus eller tuggummi fungerar dock ganska bra för många.
Som tur är, är den värsta perioden ändå kort, och de allra flesta klarar sig genom de första dagarna. Får du ett återfall redan nu är det bättre att vänta till dess att motivationen är högre.
Sluta snusa Dag 4–5: Minskat nikotinsug
Efter några dagar börjar snussuget att ebba ut och en del upplever en eller ett par ganska bra dagar, medan andra får huvudvärk. Huvudvärken kan sedan återkomma under de första 1–2 månaderna, men som tur är blir det allt mer sällan ju längre tiden går.
Tycker du att det är jobbigt att inte ha en dosa att greja med eller om det känns tomt och konstigt under läppen – ladda upp med några olika sorters nikotinfritt snus. Det är en stor hjälp för många både nu och längre fram. Nikotintuggummin eller andra sluta-röka-produkter funkar bra det också.
Sluta snusa Dag 6–7: Sötsug, huvudvärk och humörproblem
När den värsta snusabstinensen lagt sig kommer istället sötsuget. Ibland kommer dipparna plötsligt och det är då sötsuget blir som värst. För att motverka blodsockerfall är det bra att se till att äta balanserade måltider, gärna med mycket protein, och att ha lämpliga mellanmål till hands. Dit räknas tyvärr inte bullar, kakor eller godis, men var heller inte för hård mot dig själv. Att öka lite i vikt när man slutar med nikotin får man helt enkelt räkna med.
Förutom sötsug och ökad aptit är huvudvärk och humörproblem, som stark irritation eller nedstämdhet, de vanligaste problemen. Den här perioden liknar lite vad många gravida kvinnor upplever. Efter den första veckan utan snus blir i alla fall sömnen bättre och nikotinet är till sist helt ute ur kroppen!
Sluta snusa 1–2 veckor: Instabilt blodsocker och irritation
Blodsockret fortsätter att ställa till det för de flesta. Sötsuget kvarstår och humöret är fortfarande inte stabilt. Plötslig och stark irritation är vanlig. Det är en god idé att redan från början vara öppen med att du försöker sluta snusa så att du kan få stöttning från vänner, familj och arbetskamrater, men också för att de kommer ha större förståelse för plötsliga humörsvängningar.
Kom ihåg att berömma dig själv varje gång du lyckas motstå suget att ta en snus och tänk på att det bara kommer att ta längre och längre tid mellan stunderna du känner sug efter snus. Fokusera mer på det du lyckas med än på eventuella missöden.
Sluta snusa 4 veckor: Mun och tandkött
Efter cirka en månad utan snus bör du även märka att munnen och tandköttet återgår till det normala, om du ens märkt någon skillnad i första taget. Frilagda tandhalsar och slemhinneförändringar försvinner och förbättringarna fortsätter sedan under hela det första året som snusfri.
Om det är så att du saknar snuset extra mycket i vissa situationer är det bra om du hittar strategier för att undvika eller hantera dem. Är det till exempel jobbigt att se kollegorna lägga in en snus efter lunchen, se till att du har ätit klart innan dess. Passa på att göra ärenden eller att gå en promenad istället. Vacklar vilja och karaktär när du fått alkohol i kroppen? Skippa i så fall fredagsölen med polarna, eller vinet till middagen, om du tror att risken är hög att du ska trilla dit. Det kommer fler tillfällen!
Sluta snusa 5–6 veckor: 40-dagarskrisen
Efter ungefär 40 dagar infaller för många en krisperiod. Vid den här tiden är det inte ovanligt att fortfarande dras med humörsvängningar, sötsug och kanske lite huvudvärk. Men det är också så att vanor man haft under lång tid blir till ett beroende i sig, och därför handlar det om mer än att avstå nikotin när man slutar snusa. Hjärnan måste lära sig att avstå från en vana den lärt sig förknippa med en belöning (nikotinkicken). Den processen kan ta lång tid och efter 40 dagar upplever många en svacka i både motivation och vilja att stå emot återfall.
Bäst är att vara förberedd och att återigen ta extra stöd av familj, vänner och arbetskamrater som kanske trott att du redan ”klarat det”. Försök att hitta tillbaka till din ursprungliga motivation. Har du skrivit ned varför du vill sluta snusa kan du läsa igenom motiveringen igen. Försök att hitta tillbaka till samma känsla, eller räkna ut hur mycket pengar du redan sparat genom att inte snusa och hur mycket det blir på ett år. Fundera över vad du skulle vilja göra med så mycket pengar om du fick dem i handen idag. Många blir också hjälpta av att fortsätta snusa nikotinfritt snus under en ganska lång period.
Sluta snusa 7–8 veckor: En lättare period
När 40-dagarskrisen är över kommer en lättare period, även om en del före detta snusare upplever stunder av mental trötthet. Men även detta går över. Gör bara något annat en stund. Skäm bort dig med något som ger dig njutning: god mat, massage eller bastubad till exempel.
Träning är också ett bra sätt att få fart på endorfinerna och uppnå ett allmänt välmående i kroppen. Det hjälper dig också att tänka på annat och minimera några av de risker som nikotinet och tobaken fört med sig.
Om det känns ovant att träna utan snus funkar det såklart utmärkt att använda nikotinfritt när du är på gymmet eller i sporthallen. Om träningen kräver tandskydd kan det fungera bättre med nikotinspray eller nikotintabletter.
Sluta snusa 12–13 veckor: Snusfri för alltid?
Efter 90 dagar kommer en ny tröskel där livet utan snus blir lättare. Du känner dig normal utan snus. Livet har helt enkelt återgått till vad det var tidigare – minus snus.
De flesta som klarat sig hit förblir snusfria. Men om du vill klara dig helt utan snus måste du fortfarande se upp, det kan vara oerhört lätt att falla tillbaka i gamla vanor.
Efter ca 1 år: Helt återställd
Beroende på hur länge och hur mycket du snusat tar det olika lång tid innan kroppen är helt och hållet som om du aldrig snusat. Nikotinberoendet är sedan länge återställt, men den lilla ökade risken för till exempel diabetes tar ett litet tag minimera helt. Det är såklart inget som märks i vardagen, men ändå.
Läs mer:
https://www.slutarokalinjen.se/att-sluta/