Remissinstansernas åsikter spretar

Remissinstansernas åsikter spretar

En maxgräns för nikotinhalten i vitt snus. Ett förbud för elever att bruka nikotin under skoltid. Skärpning av lagen som gör det straffbart att langa nikotinprodukter till minderåriga. Det var huvudförslagen i en nyligen publicerad svensk statlig utredning om nya regler för rökfria nikotinprodukter.


Under sommaren och hösten har utredningen varit på remiss bland berörda parter. Mer än 150 olika svenska instanser och intressegrupper har tyckt till om förslagen i utredningen, och det råder väldigt delade meningar kring hur regeringen bör gå vidare. Svaret från branschorganisationen Livsmedelsföretagen, som organiserar 750 livsmedelsproducenter, sammanfattar ett av de vanligaste budskapen:

Förslagen i utredningen “En trygg uppväxt utan nikotin, alkohol och lustgas” saknar verklighetsförankring och drabbar i första hand vuxna användare, utan att egentligen skydda barn från nikotinberoende.”

Enligt utredningen ska maxgränsen för nikotinhalten i snus och vitt snus sättas till 12 mg per gram. Snusbolagets kommunikationschef Markus Lindblad menar att en så kraftig begränsning kommer att halvera utbudet:

- Förslaget grundar sig varken på etablerad vetenskap eller på branschstandard som är 20 mg per påse. Det är inte bara förödande för alla kunder som söker rökfria alternativ. Det är även katastrofalt för att gränsen är satt helt utan någon evidens eller marknadsmässig kunskap om vad rökare efterfrågar när de vill sluta röka.

Han får medhåll av det svenska företaget Vont, som tillverkar både e-cigaretter och vitt snus. Enligt Vont kommer den låga gränsen bara leda till en onödigt krånglig utveckling:

“Den enda princip man etablerar är principen att ju större prilla, desto mer nikotin. Eller snarare: ju tyngre prilla desto mer nikotin. Det är ingen bra princip. Det begränsar i praktiken inte nikotinintaget heller. Den som känner för det kan enkelt stoppa in 2, 3 eller 4 portioner, om de upplevs som för nikotinsvaga, istället för en i taget.”

Utöver nikotingränserna menar många av de etablerade aktörerna på nikotinmarknaden att idén om att hålla vitt snus borta från skolmiljön är en god tanke. Samtidigt påpekar flera remissinstanser att det redan finns en 18-årsgräns för inköp och att utredarens förslag skulle påverka redan myndiga elever. Svenska Advokatsamfundet menar att det saknas viktiga avgränsningar kring var förbudet ska gälla samt på vilka platser lärare ska ha befogenheter att stoppa bruket. Sveriges Kommuner och Regioner lyfter fram att lärare inte ska tvingas bli nikotinpoliser:

“Det görs redan ett arbete kring tobak och nikotin och dess skadliga konsekvenser på skolor genom undervisningen då dessa områden ingår i läroplanen. Elevhälsan genomför också regelbundet hälsosamtal med varje elev där information och vägledning om bland annat nikotin och tobak ges. Detta fungerar bra på många skolor och därför bedömer SKR att användandet av lärarnas tid och kompetens till tillsägningar inte är nödvändigt. Tillsägningar kan leda till konflikter mellan elever och lärare och att undervisningstid går åt till att säga till elever.”

De får medhåll av användarföreningen Svenska Vejpare som påpekar att målet med en nikotinfri skola handlar mer om moral än effektiv bekämpning av ungdomsbruk. Föreningen Svenska Vejpare ifrågasätter hur förbudet egentligen ska kontrolleras i praktiken:

“Ska lärarna titta under läppen på eleverna vid bestämda tillfällen? Ska blodprov utföras för att säkerställa att en minderårig inte har använt en elektronisk cigarett med nikotin under rasten? Ska man muddra elever efter nikotinprodukter? Det blir snabbt ohållbart och kommer sannolikt att fungera dåligt”

Föreningen framhåller däremot bättre kontroller av åldersgränserna och ett tydligt förbud mot att langa produkterna som mer effektiva medel. Även om e-cigaretter inte berörs lika specifikt som nikotinpåsar i utredningen, menar man att samtliga förslag utifrån utredningen egentligen ämnar att försvåra bruk för myndiga svenskar.

Mer än en och en halv miljon svenskar använder snus, vitt snus och vapes och produkterna är på god väg att helt konkurrera ut cigaretterna från butikshyllorna.

- Inom EU röker fortfarande var fjärde vuxen person, medan Sverige snart är ett rökfritt land tack vare vår tillgång till de här produkterna. Mot den bakgrunden är det så klart svårt att förstå utredarens förslag. Förslag som faktiskt också står i direkt strid mot riksdagens och regeringens uttalade fokus på skademinimering – trots att det var en del av uppdraget att beakta, säger Markus Lindblad på Snusbolaget och fortsätter:
 

- Hela tonen i utredningen är präglad av en väldigt ideologiskt färgad syn på det farliga nikotinbruket. Vissa åtgärder är bra, som langningsförbudet. Även förslaget om en nikotinfri skoltid är något som vi gärna ställer oss bakom. Men eftersom utredaren medvetet undviker att analysera hur skademinimering ska kunna införlivas i nikotinpolitiken – samtidigt som vi håller unga borta från bruk – så faller den tyvärr helt platt. De har helt enkelt inte utfört det uppdrag som de fick och därför är den inte till någon större nytta.



De kommentarer som görs i Snusjournalens kommentarsfält förhandsgranskas och godkänns av Snusbolaget innan publicering.