Ring oss08 517 910 94 Idag: 10:00-16.00
Snabba leveranser
Sveriges största snusbutik
om-snusnedskrapning

Här är snusnedskräpningen som värst

Nedskräpning är ett samhällsproblem som påverkar miljö, djurliv och människor och kostar samhället mycket i både städning och miljöpåverkan. Snus är en del av problemet, inte bara i stan, utan också ute i naturen, från fjälltoppar till fågelholkar. I den här artikeln dyker vi ner i den senaste Skräprapporten och ser var snus nedskräpning är som störst.

Nyckelpunkter

  • Snus utgör en femtedel av stadsskräpet
  • Snusskräp dyker upp från fjäll till fågelholkar
  • Det är olagligt att kasta snus på marken
  • Fjällstädningar visar tydligt snusproblem
  • Snus i toaletten orsakar avloppsproblem

Hur mycket snus finns det i nedskräpningen?

Enligt Skräprapporten 2025 utgör snus hela 21% av skräpet i svenska stadskärnor, och näst vanligaste skräpet efter cigarettfimpar, som stod för 49%. Andelen prillor som slängs på marken har dessutom ökat jämfört med tidigare år. Det som märks tydligt är att vitt snus dominerar, 65% av prillorna som hittades var vita, och bara 35% var tobakssnus.


Var slängs snuset mest?

Vi vet att mycket snus inte slängs där det ska, bland annat hamnar prillor i toaletten, i taket, på bussen och ute i naturen. Men var hittar man mest snus nedskräpning?


Stadsmiljöer

I stadskärnor står snuset för hela 21% av skräpet. Det kan tyda på att många ofta slänger snuset "i förbifarten", kanske för att en enda prilla känns liten och oskyldig. Men när tusentals prillor kastas varje dag blir effekten både synlig och kostsam. För kommunerna innebär det ökade städkostnader, och för stadsmiljön en försämrad upplevelse. Nedskräpningen sker dessutom ofta nära skolor och kollektivtrafik, där många unga rör sig.

om-snusnedskrapning

Fjällområden och andra  naturområden

Fimpar och snus är inte bara ett stadsproblem, det dyker även upp i natur. Vid skräpmätningar som SkiStar genomförde under vårstädning på fem svenska skidorterar snus och fimpar det vanligaste skräpet. Snus stod för 34 % av allt skräp som samlades in och av det var hela 77 % vitt snus. De vita prillorna smälter in i snön och är nästan omöjliga att se, det är inte först när snön försvinner som dom syns.

Naturområden runt om i landet som gjort skräpmätningar kunde se att snusprillor är det vanligaste skräpet i t.ex. Fjällområden. Även i Söderåsens nationalpark i Skåne har snus utgjort 65 % av det skräp som samlats in under de senaste fyra årens mätningar.

om-snusnedskrapning

Stränder

Speciellt de som ligger nära städer. Snus var ett av de tre vanligaste skräpen på Östersjöstränderna under 2025.

om-snusnedskrapning

Fågelholkar

En undersökning från 2023 av Håll Sverige rent och Birdlife visade att 14 % av alla fågelholkar innehöll skräp, främst plast. Men de hittade även våtservetter, fimpar och snusprillor. Det verkar som att fåglarna plockar med sig material som liknar naturligt bomaterial.

om-snusnedskrapning

Vad händer med snuset när det slängs fel?

När snus slängs på fel plats, till exempel på marken, i toaletten eller i naturen, bidrar det till nedskräpning som påverkar både miljön och samhället negativt. En prilla kan verka liten och ofarlig, men innehåller ofta plastfibrer och andra material som inte bryts ner naturligt. Det betyder att snuset kan ligga kvar i naturen i flera år.

Om prillan spolas ner i toaletten riskerar den dessutom att täppa igen avloppssystem och belasta reningsverk. Och på marken blir snuset till ett svårupptäckt men utbrett skräp som försvårar städning och skapar en skräpig miljö i städer och parker.

Dessutom är det numera ett lagbrott att slänga snus, det innebär att den som skräpar ner riskerar böter och vid mer allvarlig nedskräpning till och med fängelse. Även mindre nedskräpning, som att kasta glas eller plastflaskor och andra engångsartiklar på marken, kan ge en skräpbot på 800 kronor. Sedan 2022 omfattar lagen även småskräp som snusprillor.


om-snusnedskrapning

Så slänger du snuset på rätt sätt

Att slänga snus på rätt sätt är enklare än man tror och det gör stor skillnad för både miljön och trivseln, både i stan och ute i naturen. Börja med att slänga använda prillorna i hushållssoporna. Platslocket och dosan ska sedan till plaståtervinningen.

Du kan lära dig allt om hur du slänger snus på rätt sätt  i vår artikel Guide till att återvinna snusdosor – Lär dig allt om att slänga snuset på rätt sätt!

Du kan även hitta din kommuns närmsta återvinningsstation på sopor.nu 


Kommentar från Håll Rent Sverige

Vi passade på att fråga Cecilia Liedberg, PR-ansvarig på Håll Rent Sverige, hur man faktiskt ska slänga snuset. 

Om ni kunde säga något direkt till alla snusare i Sverige om hur de hanterar sitt snus, vad skulle det vara?
- Släng prillan i papperskorgen - inte på marken, inte i toaletten och inte i matavfallet.

Vad det rätta sättet att sortera snus och dosorna på?
- Snuset ska kastas i hushållssoporna och snusdosorna ska sorteras som plast- eller pappersförpackning beroende på material.

Sammanfattning

Snus har blivit en av de vanligaste skräptyperna i Sverige, inte bara i stadskärnor utan också i fjällområden, på stränder, i nationalparker och till och med i fågelholkar. Det vittnar om ett växande miljöproblem där prillan ofta slängs utan eftertanke trots att det både påverkar miljön och kan leda till böter. Men genom att slänga snuset i rätt avfallskärl och sortera dosan på rätt sätt kan vi minska nedskräpningen rejält. En liten prilla gör stor skillnad när den hamnar där den ska.




De kommentarer som görs i Snusjournalens kommentarsfält förhandsgranskas och godkänns av Snusbolaget innan publicering.