Odla egen tobak – så gör du
Med en egen hobbyodling av tobak kan du både spara pengar och ha kul samtidigt. För bara ett par hundralappar kan du faktiskt köpa grejer som ger dig en årsförbrukning av snus.
Planera odlingsperioden noggrant
I södra Sverige går det hur bra som helst att odla tobak på gården. Växthus är egentligen alltid att föredra, men det är ju verkligen inte alla som har tillgång till det. Ett odlingstält av plast fungerar dock också bra.
Eftersom tobaksplantorna inte tål frost måste odlingsperioden planeras noggrant. Plantorna kräver en hel del sol, men kan odlas i nästan all sorts jord. Bara jorden är genomluckrad och väldrenerad.
Det du behöver innan du börjar är framförallt:
- Tobaksfröer
- Jord
- Gödningsmedel
- Planteringskärl
- Ugnsplåt, plastfolie och hushållspapper (Det har väl alla hemma?)
- Sprayflaska
- Blomställningar
Odling vecka 1-10
Så tobaksfröerna i en såbädd och låt de förkultiveras inomhus i 8 till 10 veckor. Detta lär ske under mars månad eller tidigare för att undvika frosten. Om tobaksplantorna sen ska stå ute det vill säga.
Ett kärl på 30x20 cm räcker bra till ungefär 100 frön. Använd typ ett tråg med hål i botten och något som kan fånga upp vattnet underifrån, en ugnsplåt eller något liknande.
Täck trågets botten med hushållspapper eller täckduck och fyll på med jord. Ungefär 10 cm fungerar bra, det är inte så noga. Lägg fröna på jordytan och spraya med vatten. Fröna ska inte täckas med jord. Lägg sen på genomskinlig plast för att släppa in ljus och samtidigt hålla luftfuktigheten.
Fröna börjar spira efter ungefär en vecka och då är det små hjärtformade blad som visar sig. När de flesta bladen poppat fram kan plasten kastas. Nu kan tråget vattnas underifrån, alltså genom att hälla vatten i ugnsplåten, och sprejas ovanifrån. Med vattnet som sugs upp underifrån börjar plantornas rötter att växa mer neråt än vad själva plantan växer uppåt.
Efter 8 till 10 veckor, eller när plantans hjärtformade blad ersatts av ungefär fyra stycken vanliga blad, kan du plantera om växterna utomhus eller i större krukor. Var dock försiktig när du planterar om. Gräv snällt upp plantorna med en sked och hugg inte av rötterna.
Odling vecka 10-20
Utomhus planteras tobaken i ett skyddat men soligt läge. Till en början behöver växten några timmars sol och några timmars skydd för att vänja sig med klimatet. Plantorna behöver i det här skedet också vattning, gödning, blomställningar och rensning av tjuvplock.
Rensning av tjuvplock betyder att blommorna som växer fram ska tas bort, eftersom de annars snor all näring från bladen.
Lös gärna upp gödsel i vatten och ge det till plantorna med några veckors mellanrum. Om plantorna står utomhus är det bra om det inte regnar på ett par dagar efter gödselvattningen.
Det tar ungefär en månad för tobaken att bilda ett bra rotsystem, men när rotsystemet väl hittat rätt växer plantan så det knakar. 5-10 cm per dygn är inte ovanligt.
Skördning av tobaken
Efter 10 till 12 veckor kan du skörda dina plantor. Då plockar du bort bladen i omgångar. Börja nerifrån och jobba dig uppåt. Detta görs med någon veckas mellanrum eftersom de nedre bladen mognar först (Mogna blad har börjat gulna en aning). Knäck bladen nedåt mot stammen, snabbt och bestämt.
Behandling av tobaken
Efter skörden ska tobaksbladen tvättas, torkas och mogna. Torkningen och mognaden ger tobaken dess karaktär och smak. Tvättningen är viktig för att få bort jord och insekter som dött av bladens nikotin.
Häng upp bladen i klädnypor eller på något annat sätt som passar. Ståltråd funkar också. Det är viktigt att bladen hängs med behagligt mellanrum så att luft kan cirkulera fritt och mögel undvikas. Att använda sig av en fläkt, utan värme och på låg hastighet, fungerar toppen!
Torkningen sker med fördel inomhus, håll bara koll på luftfuktighet och temperatur (Vanlig rumstemperatur funkar okej). Tobaken ska torka långsamt och bli brun. När tobaken är torr som fnöske kan den smulas ner och malas i en mixer eller en kaffekvarn. Välj själv vilken grovlek du tycker bäst om.
Nu har du din helt egen-odlade, hemmagjorda råtobak. Om du vill veta mer om hur själva bakningen går till kan du klicka dig vidare här!