Nygammal smakdebatt i Finland
Vad är egentligen “vuxensmaker”? Frågan har blivit aktuell i Finland i samband med att regeringen gett sig på att försöka reglera smaksättningarna i nikotinprodukter.
Tidigare har finska regeringar bestämt att endast artificiell tobak och mentol är tillräckliga för att smaksätta e-cigaretter. Den gången gick det ganska lätt, och det lilla motstånd från användarna som faktiskt fanns, viftades snabbt undan. Men när nikotinpåsarna skulle regleras på ett liknande sätt visade det sig inte vara lika enkelt. Plötsligt var smaker som rosmarin, te, ingefära och trä också värda att betrakta som “vuxensmaker”. Eller rättare sagt: det var åtminstone så tills det uppdagades att det var ett företag inom nikotinbranschen som föreslagit den oväntade omtolkningen av det vuxna smaksinnet. Då kovände politikerna, rev upp lagen och begränsade “vuxensmaker” till mint och mentol på samma sätt som för vejpprodukter.
Smak av kryddor och olika tränyanser
Men frågan kvarstår och i dimman av både korruptionsanklagelser och olämplig påverkan av tobakspolitiken fick företaget bakom smakförslagen möjlighet att ge sin syn på saken.
Enligt vd:n för Strengbergs Habit Factory är kryddor och olika tränyanser sedan länge en del av smakprofilen i både rökbara och rökfria tobaksprodukter, som cigarrer och snus:
“Den här produktfamiljen har sådana smaker som används inom tobaksindustrin. Vår reaktion var att det var bra att våra politiker såg att det finns andra alternativ på smaker som passar in i de vuxna smakerna som de klassificerade.” säger Michael Pettersson till nyhetskanalen YLE.
Smaklösa nikotinpåsar
Nikotinpåsar är grunden smaklösa, liksom nikotinet som tillsätts efter användarens önskemål. Detta gäller även e-vätskan i e-cigaretter. Men i många länder där olika smakförbud för exempelvis e-cigaretter har legat på lagstiftarnas bord har diskussionen slutat lika fort som den börjat.
“Det ska smaka som röktobak. Annars lockar det bara ungdomar och icke-rökare.” har det hetat i länder som Nederländerna, Norge och vissa amerikanska delstater när smakförbuden klubbats igenom. Även om detta inte stämmer med verkligheten – åtminstone inte enligt tillgängliga försäljningssiffror och trender bland vuxna användare – så har just smaken av artificiell tobak och ibland mentol blivit officiella “vuxensmaker”.
“Det är egentligen en väldigt konstig uppfattning. Vi som började röka i tonåren hindrades verkligen inte av "röksmaken", oavsett om den blandades med mint eller cederträ. Det som däremot stämmer, är att många före detta rökare som gått över till e-cigaretter uttrycker en viss avsky, blandad med rädsla, när de testar artificiella tobakssmaker. Många jag pratar med, inklusive jag själv, påminns då om cigarettrök. Den smaken sitter djupt och för vissa kan det trigga återfall till rökningen. Det är något som politiker bör ta på allvar, om de nu vill minska skadorna av nikotinbruket” säger Karl-Åke Johansson, talesperson för Föreningen Svenska Vejpare till Snusjournalen.
Rökare väljer smaker långt ifrån tobak
Han får medhåll av Markus Lindblad, kommunikationschef på Snusbolaget:
“Vi vet genom våra kundundersökningar att vuxna rökare som går över till nikotinpåsar ofta väljer smaker som ligger långt ifrån tobak och andra smaksättningar som de förknippar med rökningen,” säger Markus Lindblad.
Svenska politiker emot smakförbud
När svenska riksdagen tog ställning till ett föreslaget smakförbud – liknande det som numera finns för e-cigaretter i både Finland och Norge – valde en majoritet att säga nej. Istället har den svenska tobakspolitiken börjat svänga mot en mer skademinimerande policy.
“Smaker är inte farliga. Men nikotin kan påverka hälsan och är beroendeframkallande. Det är därför betydligt viktigare att vi sätter gränser för nikotinnivåer än att vi går in och fingrar på olika smaksättningar. Smaksättningar är däremot något som tillverkarna bör ta ansvar för, när de lanserar produkter. Men det blir underligt och klåfingrigt om vi politiker ska bestämma över detta” sade nyligen Johan Hultberg, ledamot för Moderaterna i socialutskottet, i samband med att riksdagen diskuterade nya nikotinprodukter under hösten.
Förbudsmentalitet utan vetenskaplig grund
Frågan om vad som är “vuxensmaker” hanteras idag på olika sätt i de nordiska länderna. Samtidigt kommer frågan sannolikt att tas upp i samband med att EU reviderar det europeiska tobaksdirektivet. I dagsläget reglerar man inte smaksättningar i e-cigaretter på europeisk nivå, även om man sedan tidigare gör det med röktobak. Nikotinpåsar reglerar man inte alls. Och enligt Markus Lindblad är det både bra och oroväckande att enskilda länder som Finland får regleringar på plats före revideringen:
“Det är givetvis viktigt att de här produkterna blir reglerade. Men det som är oroväckande är att resonemangen kring både nikotingränser och smaksättningar helt saknar verklighetsförankring eller för den delen sker på vetenskapliga grunder. Det handlar bara om åsikter som bottnar i en förbudsmentalitet, som vill skärpa lagstiftningen utan att ta hänsyn till konsekvenserna för de människor som använder produkterna för att hålla sig rökfria. Därför är det viktigt att konsumenterna, i alla länder, höjer sina röster redan nu”.