Ny svensk studie: snus har minimal påverkan på kroppen
Nikotin i snus påverkar inte kroppen särskilt mycket alls. Det visar en ny studie från Linköpings universitet. Forskaren liknar snusets påverkan på kroppen med kaffe och säger att studien ger fog för att man kan lämna snusarna mer ifred.
Tidigare i maj publicerade Fredrik Nyström, professor och överläkare i internmedicin vid Linköpings universitet, en studie om vilka kortsiktiga effekter snus har på ämnesomsättningen och hormoner när man äter en måltid. Studien visar att blodtrycket steg något av nikotinet och att kroppens kortisol steg kortsiktigt, men att ämnesomsättningen var oförändrad. Resultatet av studien trycks i tidskriften Drug and Alcohol Dependence men finns redan tillgänglig online.
– Det är slående att snuset inte alls har så stor effekt på kroppens hormoner som många tror eller vill påstå. Min studie visar att det händer väldigt lite med kroppen, det blev ingen insulin- eller blodsockerstegring och de aptitreglerande hormonerna ändrades inte heller. Vilket antyder att det inte är så farligt med nikotin, säger Fredrik Nyström.
Fredrik Nyström brukar uppmuntra sina patienter som gått över från rökning till snusning att det är en stor hälsovinst eftersom det är rökningen som är farlig, inte nikotinet.
– Nu tycker jag att studien ger fog för att vi kan lämna snusarna mer ifred, säger han.
Snusbolagets kommunikationschef Markus Lindblad ser gärna att politiker och beslutsfattare i större utsträckning tar till sig av nya rön.
– Skadereducerande alternativ, så som snus och nikotinportioner, är rätt väg framåt för att få fler att säga nej till den skadliga rökningen. Våra kunder uppger att den i särklass vanligaste anledningen till att börja använda snus eller nikotinportioner är för att sluta röka. Det behövs en lagstiftning som värderar tobak- och nikotinprodukter efter deras individuella skadeverkningar och effekter, säger Lindblad.
Läs hela pressmeddelandet för studien här
Läs mer om studien i tidskriften Drug and Alcohol Dependence här