
Finns det nikotin i mat? Här är livsmedlen som överraskar
Visste du att tomater, aubergine och potatis innehåller nikotin? Upptäck vilka livsmedel som naturligt innehåller nikotin – och om det faktiskt påverkar kroppen.
Nyckelpunkter
Nikotin finns naturligt i vissa växter. Här är vad du behöver veta om nikotin i mat:
- Det finns nikotin i tomater, blomkål, aubergine och potatis.
- Dessa växter producerar nikotin för att försvara sig mot skadedjur.
- Mängden nikotin i mat är mycket lägre jämfört med nikotinprodukter, som snus.
- Kroppen tar också upp mindre nikotin från mat, vilket gör att det inte ger samma effekt som nikotin från snus eller cigaretter.
Finns nikotin i grönsaker?

Nikotin är en naturligt producerad alkaloid som – tro det eller ej – finns i flera vanliga livsmedel och grönsaker. Det kanske låter överraskande, men ja, du har förmodligen ätit nikotin i din mat många gånger i ditt liv!
Mängderna nikotin i mat är oftast små, men helt naturliga. Växter som tomat, potatis, blomkål och aubergine producerar nikotin som en slags biologisk försvarsmekanism, för att skydda sig mot insekter och andra skadedjur.
Det är alltså växtens eget försvar, och inte heller något som tillsätts av odlarna. Det betyder alltså att ekologiska grönsaker inte automatiskt har mer eller mindre nikotin än konventionellt odlade.
Vilken grönsak har mest nikotin i sig?
Här är några grönsaker och livsmedel där nikotin finns naturligt, och hur mycket som finns i dem:
Grönsak | Nikotininnehåll (ng/g) | Nikotininnehåll (mg/g) |
---|---|---|
Blomkål | 3,8 | 0,0000038 |
Aubergine | 100,0 | 0,0001 |
Potatis | 7,1 | 0,0000071 |
Tomater | 4,1 | 0,0000041 |
Aubergine tillhör alltså de bland de grönsaker och livsmedel som innehåller mest nikotin.
Nikotin i tomat vs en prilla

Nanogram är kanske inte ett mått vi slänger oss med till vardags. Så hur mycket nikotin finns det egentligen i en tomat? Låt oss jämföra med något mer greppbart – en snusprilla.
En normalstark prilla innehåller ca 8 mg nikotin, varav kroppen tar upp 20 %, alltså 1,6 mg.
En tomat innehåller 4,1 nanogram nikotin per gram (alltså endast 0,0000041 mg). För att få i dig 1,6 mg nikotin från tomater måste du äta 390 kilo.
Så ja – tomater innehåller nikotin. Men du skulle behöva äta flera ton för att komma upp i samma mängd nikotin som en enda snusprilla ger kroppen. Med andra ord: det finns ingen anledning att slopa ketchupen.
Nikotinets effekter när man äter det i mat
Även om nikotin finns naturligt i vissa livsmedel är det också viktigt att förstå att biotillgängligheten – alltså mängden nikotin kroppen faktiskt kan absorbera – skiljer sig mycket från hur vår kropp tar upp nikotin från snus och andra nikotinprodukter.
När nikotin kommer via maten bryts nästan allt ner i magen. Därför skulle du förmodligen inte heller märka någon nikotineffekt av att äta 390 kilo tomater - vilket gör det väldigt svårt att “äta sitt nikotin” från mat och livsmedel.
Är det säkert att äta nikotin i mat?
Det finns ingen anledning att oroa sig när det kommer till att äta livsmedel som innehåller nikotin - som aubergine, blomkål, tomater och potatis. Det finns inga vetenskapliga bevis som stöder att nikotinet som finns naturligt i dessa livsmedel påverkar hälsan.
Det är därför säkert att äta livsmedel som innehåller naturligt nikotin. Nikotin från mat påverkar inte kroppen på samma sätt som nikotin i tobaksprodukter.
Sammanfattning
Nu har du lärt dig lite fakta om nikotin i mat! Det vi har lärt oss är att mängderna är små jämfört med snus och cigaretter. Men bara det faktum att det överhuvudtaget finns där är fascinerande.
Det visar hur djupt nikotin är förankrat i naturen – inte bara som något människor konsumerar, utan som ett ämne som växter har utvecklat för sin överlevnad.
Så, om du någonsin får frågan: "Innehåller tomater nikotin?" – är svaret ja. Men om du inte äter några hundra kilo tomater om dagen, kommer det knappast att ha någon effekt på ditt nikotinintag.
Källor
Determination of Nicotine Absorption from Multiple Tobacco Products and Nicotine Gum - PMC PubMed Central
The Nicotine Content of Common Vegetables - The New England Journal of Medicine
FAQ
Nikotin finns i små mängder i vanliga livsmedel, bland annat aubergine, blomkål, tomater och potatis. Men kroppen absorberar nikotinet annorlunda jämfört med e-cigaretter, cigaretter och snus, vilket leder till att det är svårt att känna av nikotinets effekter från mat.
Det finns 4,1 ng/g nikotin i en tomat. Och kroppen tar upp mindre nikotin från mat i jämförelse med snus och cigaretter. För att få i dig lika mycket nikotin som en normalstark snusprilla på 8 mg nikotin behöver du äta ofantliga mängder - vi snackar om ton - mogna tomater!
Nikotin finns även i potatis, som innehåller runt 7,1 ng/g nikotin.
En potatis har runt 7,1 ng/g nikotin. För att kroppen ska ta upp lika mycket nikotin från potatis som från en prilla snus, måste man äta flera ton potatis, eftersom nästan allt nikotin bryts ner i matsmältningen.