Magister Snus – Snusguide del 5: Smak & Konsistens
I del fem går Andreas Meijer igenom hur du smaksätter ditt hemmagjorda snus på bästa sätt. Läs mer och se filmen här!
Nu kan kreativiteten flöda
Dagen vi inte trodde skulle komma är äntligen här! Nu ska vi göra det sista för att få ihop snuset. Detta är den roliga delen och om du följt alla steg så är det nu som kreativiteten kan flöda!
Innan vi sätter igång med detta så ska måste vi se till att snuset inte är blött. Om vi har ett torrt snus så är det ju väldigt lätt att fylla på med fuktiga aromer. Är snuset blött innan detta steg så kommer vi ha ett problem…
Jag tillsätter alltid aromer när assistenten snurrar. Lite av tumregeln är ju att tillsätta något, vispa några minuter och testa – sedan fortsätter du. Att vräka i massor av arom direkt kan ju funka (har du ett recept som funkar så har du förmodligen kommit fram till hur du ska göra men om det är första satsen så är det bra att vara lite försiktig) men risken är att du får en parfymfabrik i dosan.
Det är lätt att fylla på med blöta aromer i ett torrt snus.
Håll fukten nere så långt det går. Krydda, lukta, smaka, krydda om. Upprepa. När du tycker att det doftar/smakar bra så låter du det snurra ett par minuter och testar igen. Något att tänka på att varmt snus och kallt snus smakar på olika sätt. När snuset har stått i kylen någon vecka så kommer smakerna att förändras något – och då kanske du får krydda om snuset.
Hitta din smakpalett
När smakerna är satta så är det dags att kolla fukten. Förhoppningsvis har du inte haft i för mycket fukt och har möjlighet att fylla på med fukt. Jag har i lite kokande vatten och knådar på. Du kommer lära dig hur du vill ha ditt snus och jag vill inte ha ett hårt snus och jag vill inte att det smakar ammoniak.
Vi är ju alla olika och du behöver hitta din smakpalett för att kunna fortsätta experimenten. Då vet du att det finns vissa smaker som du kan köra på mer med och vissa som du behöver vara försiktig med. Jag har inga egentliga recept med tillhörande mängder som jag använder. För att det ska funka så måste det vara exakt samma tobak och exakt samma process varje gång och det är inte alltid att det funkar. Vissa gånger kanske jag inte hinner plocka ut snuset ut min slow-cooker exakt när jag skulle vilja utan det får stå några timmar extra och då kommer tobaken att ändra karaktär. Detta innebär att ett eventuellt recept gör så att mitt snus inte smakar exakt som det gjorde den gång jag skrev ner det hela.
Någon form av grundsnus är bra att ha
Jag har tidigare sagt att någon form av grundsnus är bra att ha för att kunna backa i processen eller få ihop konsistens på ett sätt som gör att du blir nöjd. Jag har ju mina favoriter gällande grundsnus (alltså en snussats där allt fram till vispningen är gjord – inga smaker och inte helt konsistensvispat) och du behöver hitta din favorit som kan rädda en snussats som håller på att åka i soporna.
Spara en snussats där du gjort allt utom vispningen. Den kan du använda som backup om något skiter sig.
Hur snuset faktiskt blir går inte att säga förrän det har fått stå i kylen någon eller några veckor. Det snus som jag gjort i denna guide blev väldigt bra (kan jag säga såhär 3 månader efter att det gjordes) och jag sitter med det under läppen när jag skriver dessa ord.
Om det är så att du tröttnar på snuset i lådan eller att det börjar få en konstig smak så är det ju lätt ordnat. Vispa om det och krydda om det så kommer det att få nytt liv. Den som tycker att detta verkar väldigt omständigt men som ändå vill smaksätta snus så kan jag rekommendera att köpa några dosor Ettan lös och börja smaksätta. Ettan har bara lite rökarom och mycket tobakssmak så det är ett ypperligt snus att använda för egna experiment. Jag tycker att köpesnus ofta är lite väl smaksatta och kan ibland göra ett neutralt snus och sedan blanda ut med köpesnus. Hälften av mitt eget och hälften Göteborgs Rapé är en favorit eftersom jag tycker om smaken i Rapé men det är lite väl parfymerat för mina smaklökar.
Jag hoppas att ni har haft glädje av denna lilla guide och önskar er lycka till med snustillverkningen.
Allt gott!
Magister Snus