Ring oss08 525 157 60 Idag: 10:00-16.00
Magister Snus – Snusguide del 2: Svettning

Magister Snus – Snusguide del 2: Svettning

I den här delen går Magister Snus igenom svettningen och själva bakningen av hemmagjort snus. Se hela guiden och läs mer här!

Svettning – för att råtobaken ska bli snus

Svettning. Eller pastörisering. Det är den process vi ska utföra för att råtobaken ska kunna bli snus. Kärt barn har många namn och det är vanligt att benämna detta som fermentering och jäsning, vilket inte stämmer eftersom vi inte tillåter bakterier att reagera och skapa en fermenteringsprocess eller jäsningsprocess. Det är faktiskt tvärtom.

Syftet med svettningen är att få bort oönskade bakterier och att luckra upp tobaken så att den reagerar med vår basiska substans, vanligtvis natriumkarbonat (soda) eller kaliumkarbonat (pottaska). Detta är vad som brukar avskräcka många från att göra eget snus, lukten som uppstår vid svettning kan vara problematisk – främst för andra personer i hushållet. Det finns flera sätt att tänka när det gäller svettningsprocessen och jag ska försöka guida er igenom några av dessa tankar.

Magister Snus – Snusguide del 2: Svettning

Syftet med svettningen är att få bort oönskade bakterier

Ett dygn ger en fullgod svettning

Det första vi behöver fundera på är ju receptet. Det finns många metoder för att göra hemmagjort snus och jag visar två av dessa i klippet. Jag tycker att recept som innebär 24 timmars svettning är bra, främst för att det minskar tiden jag behöver ha värmen på men också för att jag gör så pass mycket snus att lagringstiden inte spelar så stor roll. Du läste rätt. Det som kommer skilja tillverkningen åt är lagringstiden. Låt mig förtydliga.

Recept för 24 timmar innebär att du får en fullgod svettning, bakterierna dör och tobaken är redo att ta upp soda. Sodan reagerar snabbare med värme (värmen är en katalysator) och jag föredrar därför att tillsätta sodan direkt efter svettningen och sedan vispa tills tobaken svalnat. Reaktionstiden för att snuset ska landa på rätt pH-värde och att det inte doftar ammoniak kommer ta ca 3 veckor innan det är dags att göra om snuset till en smaksatt och färdig produkt.

Recept för 36 timmar (24+12) innebär att vi fortsätter varmhållningen efter att sodan gått i och snabbar på reaktionen. Detta gör att du inte behöver lagra mer än några dagar innan det ska gå att fortsätta med snuset. Nackdelen är att det är dessa sista 12 timmar som ger den absolut starkaste doften i hushållet..

Magister Snus – Snusguide del 2: Svettning


Riskokare, tryckkokare, en hemmabyggd snusugn och din vanliga hushållsugn. Du kan svetta ditt snus i allihopa.

Grunden för all snustillverkning är att blanda tobak, vatten och salt och sedan värma upp detta. Minst 24 timmar i 80-90 grader Celsius. Mängder går ju att variera och det är ju tillverkaren som bestämmer detta. OM det är så att du väljer tryckkokare som metod så går det att ha i sodan från början men det är inget jag rekommenderar för ugn eller riskokare/slowcooker.

Doft, timing, smidighet

Anledningarna till att jag väljer 24-timmarsmetoden i slow-cooker är tre. Doften – reaktionen med soda sker kallt och luktar inte lika mycket men tar längre tid. Den andra anledningen är att jag kan pyssla med snuset på kvällarna utan att behöva räkna 36 timmar eller att hålla på en hel dag (tryckkokare tar några timmar för hela svettningsprocessen men det kräver ju att jag tar hand om det senare samma dag). Detta gör att jag kan köra ”back-to-back” och svetta en sats om dagen utan överdriven insats. Den tredje anledningen är att en slow-cooker är mobil. På sommaren kan den stå i ett uteförråd, på balkongen etc. Och när det är kallare så funkar garage eller liknande, det enda som behövs är ju ett eluttag.

Fördelen med att svetta i ugn är ju att du kan svetta flera satser samtidigt. Nackdelen är att vispa i soda i flera satser samtidigt eftersom det kan vara ganska tidskrävande och lukta mycket. En annan nackdel med ugnen är ju att den ofta befinner sig i köket och om det är fler personer som bor i hushållet så måste de stå ut med lukten av snus och ugnen går inte att använda till annat under hela svettningsprocessen. Sedan kommer det att lukta snus i ugnen i ett par dagar efter att snuset har svettats färdigt.

Oavsett vilken metod du använder så bör tobaken svettas. Förr i tiden fanns recept på tobak som kallsvettades (sådana recept finns kvar i Finland) men jag vet ingen som mätt hur nyttigt det snuset är… På Ljunglöfs tid genomfördes svettningen i ungefär en vecka, då på ca 55-60 grader. Detta var revolutionerande eftersom den tidigare svettningen tog ca 6 månader.

Så svetta nu försiktigt och bränn inte tobaken.

Allt gott!

Magister Snus



De kommentarer som görs i Snusjournalens kommentarsfält förhandsgranskas och godkänns av Snusbolaget innan publicering.