Ring oss08 525 157 60 Idag: 10:00-16.00
Jorden runt med snus och muntobak

Jorden runt med snus och muntobak

Snus, muntobak och rökfri tobak används av över 300 miljoner människor på vår jord. Från Sudan till Myanmar – här är de vanligaste sorterna!

Användning av rökfri tobak

Så här ser användandet av rökfri tobak ut på vår jord. De olika färgerna visar hur många procent som använder någon variant av snus i varje land. I norden vet vi ju redan hur det ligger till. Runt 10% av populationen i Sverige, Norge, Finland, Island och Danmark brukar snus. I Sverige är siffrorna lite högre och i till exempel Finland är siffrorna lite lägre. Finnarna vill ju trots allt vara nikotinfria 2030.

Jorden runt med snus och muntobak


Intressant är dock hur det ser ut i många av länderna i Afrika och Asien. Mellan 10 och 15% använder muntobak i Sudan och Yemen. På Madagaskar brukar nästan en fjärdedel av den vuxna befolkningen tobaksprodukter som inte är cigaretter.

Allra störst nyttjande ser vi dock i områdena runt Indien. Det är oerhört befolkningstäta länder och eftersom 20 till 30% av dessa människor brukar deras varianter av snus resulterar det i flera hundra miljoner användare. I Bangladesh är det solklart populärast – där ”snusar” runt 33% av befolkningen. Otroligt! 

Populära snusvarianter runt om i världen

Naswar
En blöt snusvariant som är populär i många länder. Bland annat i området runt Indien som jag skrev om tidigare. Även i Ryssland. Produkten innehåller malda tobaksblad som blandats med vatten, släckt kalk, olika kryddor, oljor och mentol. Indigo tillsätts ofta för att ge Naswar en grön och fin färg. Annars används det precis som snus under läppen, fast oftast i underkäken.

Khaini
Khaini bakas, precis som lössnus, till en prilla som läggs under läppen. Precis som det svenska snuset finns det även i portionspåsar. Ingredienserna är tobak, vatten, salt, släckt kalk och aromer. Kan även blandas med betelnöt. Då benämns produkten Pan-Khaini.

Dip
Dip är en typ av finmald/strimlad och fuktad tobaksprodukt. Det används genom att placera en prilla mellan läppen och tandköttet, oftast i underkäken. Det är vanligt i USA och där kallas det även för chew. Populära märken är: Copenhagen, Grizzly och SKOAL.

Tuggtobak
Amerikansk tuggtobak konsumeras genom att placera tobaken mellan kinden och käken för att sedan tugga den. Till skillnad från Dip måste tobaken krossas med tänderna för att frigöra vätska, smak och nikotin. Vätskan som frigörs spottas sedan ut.

Iqmik
Ursprungsbefolkningen i Alaska snusar Iqmik. Det är en sorts snus som används som tuggtobak. Iqmik består av tobaksblad och aska från bränd svamp och det är just askan som frigör nikotinet i produkten.
 

Makla
Makla är väldigt nikotinstarkt och påminner om svenskt lössnus. Det består av finhackad tobak och vatten och det säljs även i runda dosor, precis som i Sverige. Förekommer främst i norra Afrika.

Shammah
Shammah används särskilt i Saudiarabien, Jemen och Sudan och snuset består av tobak, kalk, lime, aska, svartpeppar, oljor och aromer. Vid användning placeras Shammah mellan läppen och käken och spottas ut vid jämna mellanrum.

Toombak
I Sudan använder befolkningen även Toombak. Toombak består av finmalda tobaksblad som blandas med natriumbikarbonat och vatten. Resultatet blir en smet som liknar svenskt snus och som används på ungefär samma sätt. Sudaneserna använder dock samma portion lite längre, ibland upp till flera timmar.


Olika varianter av Zarda och Indiska Gutka

Zarda
Zarda snusas i Bangladesh och dess angränsande länder. Zarda tuggas och ingredienserna består av tobak, lime, kryddor och areca-nötter. Under tillverkning färgas blandningen med vegetabiliska färgämnen.

Gutka 
Gutka eller Guṭkha är en blandning av krossad areca-nötta, tobak, färgämnet kateku, paraffinvax, kalk och söt smaksättning. Det tillverkas i Indien och exporteras till de kringliggande länderna. Gutka säljs i små paket som ungefär kostar 2-10 rupier, eller runt 50 svenska ören. Gutka används genom att placera en nypa mellan käken och kinden för att sedan tugga det försiktigt.

Gul
1986 började Gul tillverkas kommersiellt och produkten består bland annat av tobakspulver och melass. Gul säljs i förpackningar som liknar tandkrämstuber och det används främst av kvinnor i mitten/östra delen av Indien och i Bangladesh.

Läs mer om snus i Allt om snus.
Finns det någon annan snusvariant som du tycker vi ska skriva om? Kanske någon du själv testat när du varit ute och rest. Kommentera gärna!



De kommentarer som görs i Snusjournalens kommentarsfält förhandsgranskas och godkänns av Snusbolaget innan publicering.