Ring oss020-0753464 Idag: 09.00-16.00
Folkhälsomyndigheten borde fokusera mer på nikotinanvändningen hos minderåriga

Folkhälsomyndigheten borde fokusera mer på nikotinanvändningen hos minderåriga

Folkhälsomyndigheten har tagit fram en lägesrapport om målet om ett Rökfritt Sverige år 2025. Myndigheten punktar upp vilka faktorer som bidragit till framgången hittills och vad som behöver göras framöver. Men man verkar både ha glömt bort det svenska snusets bidrag till rökfriheten och har dessutom tappat fokus på tonåringarnas nikotinanvändning.


Sverige ser ut att snart bli det första rökfria landet inom EU, dvs då färre än fem procent i befolkningen röker. Myndigheten lyfter i sin lägesrapport fram flera exempel på tobakspreventiva åtgärder som man menar har påverkat den utvecklingen: förbud mot tobaksreklam, skattereglering, åldersgräns och införandet av rökfria miljöer.

  • Det är oförklarligt att Folkhälsomyndigheten inte pratar mer om snuset i det här sammanhanget. Att vi svenskar använder både det traditionella svenska tobakssnuset och de nyare nikotinportionerna istället för att röka, har verkligen varit positivt för folkhälsan, säger Markus Lindblad, kommunikationschef på Snusbolaget, och fortsätter:
     
  • Men man förminskar inte bara snuset fördelar, nu säger Folkhälsomyndigheten dessutom att det tobaksförebyggande arbetet behöver bli nikotinförebyggande. Det handlar ju inte om det. Forskning visar tydligt att det är rökningen som dödar och att vi måste bekämpa den. Då måste nikotinalternativ som snuset finnas kvar.

Folkhälsomyndigheten skriver i lägesrapporten att det fortsatta arbetet måste fokusera på att minska tillgängligheten till samtliga nikotinprodukter.

  • Vissa gillar att äta kött, andra njuter av ett glas vin emellanåt och några är riktiga gottegrisar. Och många gillar att snusa. Är det verkligen ett problem? Istället för att kämpa sig blodig för att reglera tobaks- och nikotinprodukter på samma sätt som lagstiftningen för cigaretter ser ut, så borde Folkhälsomyndigheten fokusera på det verkliga problemet – nämligen att fler och fler unga röker cigaretter och att man inte lyckats stävja minderårigas nikotinanvändning, avslutar Markus Lindblad.


De kommentarer som görs i Snusjournalens kommentarsfält förhandsgranskas och godkänns av Snusbolaget innan publicering.