En av fem fotbollsspelare i Premier League snusar
Under de senaste åren har användningen av snus bland professionella fotbollsspelare i England blivit ett hett diskussionsämne. Enligt en studie utförd av Loughborough University, på uppdrag av Professional Footballers' Association (PFA), använder omkring en av fem spelare i det engelska ligasystemet antingen snus eller nikotinportioner.
Varför snusar fotbollsspelare?
Svaret kan ligga i nikotinets effekt på kroppen. Främst är det nikotinets effekt på kroppens belöningssystem som torde vara en nyckelfaktor. Nikotin utlöser frisättningen av dopamin, en neurotransmittor som förbättrar humör, vakenhet och koncentration — vanligtvis önskade egenskaper på fotbollsplanen.
Själva studien från Loughborough University avslöjade också att spelarna själva rapporterade en förbättring i prestationen medan de använde dessa produkter. Stressen under matcherna och behovet av snabba reflexer och ihållande koncentration kan göra nikotinets stimulerande effekter särskilt attraktiva. Men studien framhöll också oro för nikotinberoende; många användare rapporterade om ett sug efter nikotin.
– Nikotin förbättrar koncentrationen och gör att vi känner oss mer alerta. Nikotin ökar också blodtrycket något, likt koffeinet i en kopp kaffe. Nikotinet i snus höjer nivåerna av stresshormonet kortisol, vilket leder till ökad vakenhet. Dessa effekter tillsammans är sannolikt anledningen till att våra kunder använder dessa produkter i situationer som kräver extra fokus. Och varför skulle fotbollsspelare reagera annorlunda än våra kunder?, säger Markus Lindblad, kommunikationschef på Snusbolaget.
Kontroversen runt snus
Trots de upplevda fördelarna är användningen av snus inom fotbollen inte utan kontrovers. En av de största frågorna är risken för beroende. Studien hittade betydande nivåer av nikotinberoende bland spelare i det engelska ligasystemet.
Dessutom gör stigmat runt nikotinanvändning inom sport det svårt att identifiera vilka fotbollsspelare som använder snus. Även om det uppskattas att en av fem fotbollsspelare i det engelska ligasystemet snusar, kan de verkliga siffrorna vara högre då många håller sin vana hemlig.
– Hälsoeffekter och risker är faktiskt två olika saker. Här vill jag lyfta fram de risker som beskrivs i den ursprungliga artikeln som bedömer den totala risken och som Public Health England förlitade sig på. Professor David J Nutt och hans kollegor diskuterade hur man beräknar den totala risken från olika nikotinkällor, inklusive snus. Den totala risken för snus jämfört med rökning var cirka 5 procent, vilket indikerar en riskreduktion på 95 procent. Noterbart är att i denna analys tillskrevs cirka 2 procent av risken med snus till själva beroendet, avslutar Markus Lindblad.