Ring oss08 525 157 60 Idag: 09.00-16.00
Återvinning

Tänk på miljön, återvinn snusdosan!

Varje år köper vi svenskar 250 miljoner snusdosor. När njutningen är över – vad ska man göra med den tomma dosan? Vi vet!

250 miljoner dosor snus om året

I Sverige älskar vi vårt snus och varje år säljs mer än 250 miljoner dosor. I en annan artikel skrev vi om var man egentligen ska slänga prillan, men hur är det egentligen med dosan? Går den att återvinna, och i så fall hur?

Så ska du sopsortera snusdosan

Sverige hör till de länder som ligger i topp när det gäller återvinning. Nio av tio invånare källsorterar förpackningar och tidningar. Tre av fyra förpackningar och nio av tio tidningar återvinns. 
Snusdosor räknas som förpackningar och tillhör därmed sådant som bör sorteras och återvinnas. Det är inte ens svårt! Pappersdosor ska sorteras som papper, dosor och lock i plast som, just det – plast. Eller om du föredrar att utgå från dosor för lös och dosor för portion:

  • Snusdosa för lössnus: Dosan sorteras som pappersförpackning, locket som plastförpackning.
  • Snusdosa för portionssnus: Sorteras som plastförpackning.

Det här är så sjukt enkelt, men kom ihåg att förpackningen ska vara helt tom. Med tom menas att det inte ska finnas något snus kvar i dosan eller doslocket. Du behöver inte skölja ur dosan, knacka bara ur eventuella rester. Bara om du vill undvika snuslukt där du förvarar din källsortering behöver du diska eller skölja ur dosorna.
De källsorterade förpackningarna lämnar du sedan på en återvinningsstation eller återvinningscentral.

Så återvinns snusdosor av plast

Att återvinna plastförpackningar är lite krångligare än papper, eftersom det finns så många olika sorters plaster. Plastförpackningar skickas från insamlingsstället först till balningsanläggningar där det sker en första grovsortering. En del plast skickas till Värnamo för återvinning, annan plast till Tyskland. På anläggningen sorterar man upp plasten i mjuk plast (plastpåsar med mera) och hård plast (de flesta förpackningar inklusive snusdosor). 
Om du tittar på en plastförpackning finns det ofta en märkning som visar vilken typ av plast den är gjord av. Ibland är den inte så synlig på just snusdosor, ochalla tillverkare märker inte sina dosor, men om du tar av etiketten i botten eller tittar inne i en tom dosa kan du hitta den.

Hårda plaster, som snusdosor, kan återvinnas på olika sätt. Det troligaste är att din gamla snusdosa blir en del av en blomkruka, plasthink, fordonsdel eller något liknande. 
Plastförpackningar som inte kan materialåtervinnas eldar man upp för att komma åt energiinnehållet. På allt fler ställen finns till exempel avfallskraftvärmeverk där sopor används som energikälla istället för att läggas på deponi (soptipp). Plastavfall blandas där med blötare sopor i den mängd som behövs för att skapa en jämn förbränning.
Läs mer om återvinning av plast hos Förpacknings- och tidningsinsamlingen.

Återvinning

Så återvinns snusdosor av papp

Alla pappersförpackningar skickas till sortering för återvinning. Det sker på pappersbruket Fiskeby Board utanför Norrköping. Där finfördelas pappret tillsammans med vatten i en stor upplösningstrumma som ser ut ungefär som en tvättmaskinstrumma. 
Efter behandlingen i trumman är pappret sönderdelat till enskilda pappersfibrer som läggs ut i skikt och pressas samman till kartong. När kartongen torkats och bestrukits skärs den upp i olika storlekar och format som säljs till tryckerier och förpackningstillverkare.
Pappersfibrer är så starka att de kan återvinnas sex till sju gånger utan att styrkan försvinner. Din snusdosa kan därför bli en del av en pizzakartong eller ett pastapaket.
Läs mer om återvinning av papper hos Förpacknings- och tidningsinsamlingen.

Köp snus i storpack om du vill förbruka färre dosor

Om du har ett stort miljösamvete kanske du vill försöka dra ned på din förbrukning av snusdosor – utan att behöva minska ditt snusande, förstås! Då kan du välja att köpa snus i storpack istället. Swedsnus portionssnus finns i flera olika smaker och i förpackningar om 1 000 eller 300 portioner. Storpacken levereras med en dosa som du helt enkelt fyller på allteftersom. Ett busenkelt sätt att spara både pengar och plast!

Hjälp oss gärna sprida ordet, här kan du spara ner och skriva ut vår flyer att sätta upp i sorteringsutrymmen, innanför köksluckan eller i soprummet!



De kommentarer som görs i Snusjournalens kommentarsfält förhandsgranskas och godkänns av Snusbolaget innan publicering.