EU-kandidaten Tomas Tobé svarar om snuset

EU-kandidaten Tomas Tobé svarar om snuset

Vi har frågat alla svenska toppkandidater om deras syn på snusets framtid i Europa, så att du som väljare ska kunna göra ett informerat val den 9 juni!

Så här svarar Tomas Tobé, EU-kandidat för Moderaterna.

1. Hur ser din personliga relation till det svenska snuset ut?

Framför allt är det något som blivit väldigt svenskt, som vi bör slå vakt om, sett till den låga tobaksrelaterade dödligheten vi har i Sverige, jämfört med andra länder.  

 

2. Hur anser du att EU bör hantera det vita snuset som blir mer och mer vanligt i Europa? 

Moderaterna kommer arbeta för att stoppa ett eventuellt totalförbud av det vita snuset. Vi kommer också arbeta för att freda smakerna från ett förbud. Och vi säger bestämt nej till en EU-skattechock. EU bör i stället hantera det vita snuset som vi för närvarande reglerar det i Sverige. 



3. Kommer du verka för att det vita snuset ingår i det svenska snusundantaget (som innebär att traditionellt tobakssnus är lagligt i Sverige men inte i resten av EU) eller att vår svenska reglering av vitt snus ska gälla i hela EU? 

Vi vill få ned antalet rökar i Europa och tycker därför vitt snus bör tillåtas i hela EU, med en rimlig reglering som liknar den vi har i Sverige i dag. 



4. Hur tycker du att försäljning av tobaks- och nikotinprodukter ska bedrivas? Ska det göras skillnad vid köp online och köp i butik?

Framför allt är det viktigt att åldersgränser upprätthålls, det gäller även vid köp online.  



5. Hur tycker du att en EU-reglering av nikotinportioner ska se ut? Kommer du arbeta för att EU inför den svenska standarden om 20 milligram per portion i hela EU? 

Det viktiga är att motverka ett förbud och eventuell överreglering som smakförbud. Regleringen i övrigt bör följa den svenska linjen. 

 

6. Vad ska tobaks- och nikotinprodukter kosta? Kommer du att arbeta för en EU-beskattning enligt svensk modell där det är högre skatt desto skadligare en produkt är?

Ja, skademinimering måste vara i fokus och det ska prägla även skattepolitiken. 

 

7. På vilket sätt bör EU engagera sig för att minderåriga inte ska exponeras för tobaks- och nikotinprodukter? 

Exempelvis att verka för att åldersgränser upprätthålls mer strikt och att reglering av marknadsföringen utformas för att minska minderårigas exponering för produkterna.

 

8. Vad ska en eventuell EU-reglering av smaker på nikotinprodukter uppnå för effekt på folkhälsan? 

Vi tycker att smakerna bör regleras som de gör i Sverige i dag och kommer motverka ett eventuellt smakförbud. Om nikotinportionerna ska ges reell möjlighet att fasa ut traditionella cigaretter måste de också tillåtas utgöra attraktiva alternativ för rökare, för det krävs smaksättning.  

 

9. Hur viktigt tycker du det är att uppmuntra rökare att byta till mindre skadliga alternativ? Hur ska det i så fall göras enligt dig?

Genom information, att cigaretter beskattas högre än snus och att marknadsföring och förpackningar regleras hårdare när det kommer till cigaretter jämfört med snus. 


10. Hur viktig är snusfrågan för dig att driva i EU?

Moderaterna har under lång tid, konsekvent och målmedvetet prioriterat snusfrågan i Europaparlamentet, det kommer vi fortsätta att göra.



De kommentarer som görs i Snusjournalens kommentarsfält förhandsgranskas och godkänns av Snusbolaget innan publicering.