EU-kandidaten Jörgen Warborn svarar om snuset

EU-kandidaten Jörgen Warborn svarar om snuset

Vi har frågat alla svenska toppkandidater om deras syn på snusets framtid i Europa, så att du som väljare ska kunna göra ett informerat val den 9 juni!

Så här svarar Jörgen Warborn, EU-kandidat för Moderaterna.

1. Hur ser din personliga relation till det svenska snuset ut? 
Jag har alltid stått upp för det svenska snuset och kommer fortsätta att arbeta för nikotinportionerna. Snus är ingen hälsoprodukt, men dess betydelse för att hålla nere ohälsotalen är väl belagd och omöjlig att bortse ifrån. Kampen mot cancer och andra tobaksrelaterade sjukdomar är viktigare än kampen mot nikotinberoendet och snuset som sådant, och jag vill vara delaktig i den kampen.

2. Hur anser du att EU bör hantera det vita snuset som blir mer och mer vanligt i Europa? 

Det bör tillåtas och EU borde följa samma modell som Sverige. Vitt snus är ingen hälsoprodukt, men regleringar ska stå i proportion till produktens grad av skadeverkan. Därför ska man inte behandla vitt snus som cigaretter med exempelvis smakförbud eller marknadsförbud. Detta bör reflekteras i den förväntade revideringen av de tre EU-direktiven som bygger EU:s tobak- och nikotinpolitik - tobaksproduktdirektivet, tobaksskattedirektivet och tobaksreklamdirektivet. 

Här handlar det om en balans mellan individuell frihet och samhällets intresse. Gränserna för förbud bör grundas på en bedömning av risker och fördelar, samt respekt för individens val. Som det ser ut idag, på det som ska vara en fri och öppen marknad, diskrimineras det svenska snuset helt utan rimliga skäl. Snus är idag den enda tobaksprodukt som är förbjuden i EU - och det vita snuset riskerar att gå samma väg. Det vore fel. 


3. Kommer du verka för att det vita snuset ingår i det svenska snusundantaget (som innebär att traditionellt tobakssnus är lagligt i Sverige men inte i resten av EU) eller att vår svenska reglering av vitt snus ska gälla i hela EU? 

Jag verkar för att all snus, vare sig vitt eller traditionellt tobaksnus ska vara tillåtet på EUs inre marknad.


4. Hur tycker du att försäljning av tobaks- och nikotinprodukter ska bedrivas? Ska det göras skillnad vid köp online och köp i butik?

Jag tycker inte att det ska göras någon skillnad, eftersom det praktiskt taget inte är enklare eller svårare med det ena eller det andra, eftersom ID krävs för att hämta ut paket. Detta bör gälla i hela EU.


5. Hur tycker du att en EU-reglering av nikotinportioner ska se ut? Kommer du arbeta för att EU inför den svenska standarden om 20 milligram per portion i hela EU? 

12mg/g det som Sverige kommit fram till är en bra nivå. 20mg/g är det branschen ofta pratar som en rimlig nivå.


6. Vad ska tobaks- och nikotinprodukter kosta? Kommer du att arbeta för en EU-beskattning enligt svensk modell där det är högre skatt desto skadligare en produkt är?

Vi måste arbeta emot att nikotinportionerna får en EU-framtvingad skattechock. Beskattning ska vara i proportion till hur skadlig produkten är; därför bör de inte likställas med exempelvis cigaretter. Dessutom måste vi tillåta flexibilitet för medlemsländerna i beskattningen av tobaks- och nikotinprodukter. Grundprincipen om skattepolitik som nationell kompetens ska värnas.


7. På vilket sätt bör EU engagera sig för att minderåriga inte ska exponeras för tobaks- och nikotinprodukter? 

EU-reglering av marknadsföringen av nikotinportioner ska vara utformad för att minska minderårigas exponering för produkterna. Däremot tycker jag att vi bör motverka omfattande EU-krav på designrestriktioner, eller krav på helt neutrala förpackningar, vad avser nikotinportioner och e-cigaretter.  Driva på för gemensam EU-reglering av varningstexter på nikotinportioner av den modell Sverige i dag har nationellt. Det viktigaste gällande denna fråga är att faktiskt arbeta för att förstärka upprätthållandet av åldersgränsen.
 

8. Vad ska en eventuell EU-reglering av smaker på nikotinprodukter uppnå för effekt på folkhälsan? 

Moderaterna vill skydda det vita snuset från smakförbud. Vi vill behålla smakerna för att uppmuntra snus och därmed minska rökning, vilket är mer skadligt för hälsan.
 

9. Hur viktigt tycker du det är att uppmuntra rökare att byta till mindre skadliga alternativ? Hur ska det i så fall göras enligt dig?

Jag tror på att ge människor tillgång till korrekt och vetenskaplig information om produkter för att fatta informerade beslut om sin egen hälsa och livsstil. Så kan vi värna individers frihet och personliga val.Snus och nikotinportioner är betydligt mindre skadligt än rökning och skadar ingen i omgivningen som passiv rökning gör. Ändå motarbetas det hårt i Europa. Det finns ungefär 85 miljoner invånare i EU som är dagligrökare och som därmed är utsatta för kraftigt förhöjd risk för flera cancerformer och andra ytterst allvarliga sjukdomar. Hade rökförekomsten i EU legat i nivå med Sveriges hade EU haft nästan 70 miljoner färre dagligrökare. 


10. Hur viktig är snusfrågan för dig att driva i EU?

Viktig. Det behövs ett omtag kring EU:s tobakspolitik. Fokus måste ligga på att minimera tobakens skadeverkningar. Och samtidigt behålla fri och rättvis konkurrens på EU:s inre marknad. Genom att lyfta exportförbudet av svenskt snus, och motverka att det vita snuset går samma väg, skulle EU:s nära 85 miljoner rökare få tillgång till ett betydligt bättre alternativ. Alla snusare som jobbar, studerar och reser i EU, skulle slippa släpa dosor av snus över gränserna. Det skulle innebära ekonomiska vinster för Sverige, när en ny marknad öppnas upp. Men framförallt: stora folkhälsovinster för Europa.

Se hela vår Youtube intervju med Jörgen i Agenda snus här! Ska snus vara lagligt i EU? Agenda snus träffar Jörgen Warnborn (Moderaterna) (youtube.com)



De kommentarer som görs i Snusjournalens kommentarsfält förhandsgranskas och godkänns av Snusbolaget innan publicering.