EU-kandidaten Dick Erixon svarar om snuset!
Vi har frågat alla svenska toppkandidater om deras syn på snusets framtid i Europa, så att du som väljare ska kunna göra ett informerat val den 9 juni!
Så här svarar Dick Erixon, EU-kandidat för SD.
1. Hur ser din personliga relation till det svenska snuset ut?
Snuspoker tillhör ungdomsminnena, men jag har fastnat för att någon helg i månaden röka en god cigarrer. Tobak är en del av vår kultur och tillför en njutning som ingen ska få ta ifrån oss, oavsett form.
2. Hur anser du att EU bör hantera det vita snuset som blir mer och mer vanligt i Europa?
Det är positivt att fler i Europa upptäcker det vita snuset som kan bidra till att minska den skadligare cigarrettrökningen.
3. Kommer du verka för att det vita snuset ingår i det svenska snusundantaget (som innebär att traditionellt tobakssnus är lagligt i Sverige men inte i resten av EU) eller att vår svenska reglering av vitt snus ska gälla i hela EU?
Den svenska regleringen som tillåter både vitt och traditionellt snus borde gälla i hela EU. Om motståndet blir hårt måste ett absolut minimum vara att det vita snuset ska vara tillåtet i Sverige enligt snusundantaget.
4. Hur tycker du att försäljning av tobaks- och nikotinprodukter ska bedrivas? Ska det göras skillnad vid köp online och köp i butik?
Ser inget behov av skillnader för kunder beroende på vilken väg man köper tobak/nikotinprodukter.
5. Hur tycker du att en EU-reglering av nikotinportioner ska se ut? Kommer du arbeta för att EU inför den svenska standarden om 20 milligram per portion i hela EU?
Ja, vi har i Sverige flerhundraårig erfarenhet av hur snus bör hanteras, den borde få avgöra hur hela EU ska reglera.
6. Vad ska tobaks- och nikotinprodukter kosta? Kommer du att arbeta för en EU-beskattning enligt svensk modell där det är högre skatt desto skadligare en produkt är?
Ja, det är rätt av nya svenska riksdagsmajoriteten att skatten är lägre för rökfri snus och ännu lägre för nikotinprillor.
7. På vilket sätt bör EU engagera sig för att minderåriga inte ska exponeras för tobaks- och nikotinprodukter?
Sverige har infört 18-årsgräns för nikotinprodukter och marknadsföringsförbud mot unga under 25 år. Jag tycker det är tveksamt med åldersgränser eftersom de kan motverka sitt syfte. Åldersgräns kan göra det spännande för de under gränsen att låtsas vara "vuxna" genom att bryta mot förbudet. Men hellre åldersgräns än att myndigheter och EU förbjuder vissa smaksättningar och andra detaljregleringar.
8. Vad ska en eventuell EU-reglering av smaker på nikotinprodukter uppnå för effekt på folkhälsan?
Nej, jag vill inte se förbud mot vissa smaksättningar. Det är bara förmynderi.
9. Hur viktigt tycker du det är att uppmuntra rökare att byta till mindre skadliga alternativ? Hur ska det i så fall göras enligt dig?
Genom klart lägre skatt på snus och nikotinprillor talar politiken om att det är bättre med rökfria produkter.
10. Hur viktig är snusfrågan för dig att driva i EU?
Eftersom snus är en månghundraårig svensk tradition är det självklart att försvara denna kultur mot klåfingriga och okunniga byråkrater i Bryssel. Vi måste kunna få slappna av och njuta av livet, vara fria att fatta egna beslut. Förmynderi är inte bra för någons välbefinnande.
Se hela vår intervju med Dick i Agenda snus här! (Vad ska en snusdosa kosta? Agenda snus träffar Dick Erixon (Sverigedemokraterna) (youtube.com)
Fotograf: Pelle T Nilsson.