När det gäller snustillverkning så finns många olika tillvägagångsätt att förhålla sig till. Den som aldrig har gjort snus tidigare kan lätt bli förvirrad av ugnstyper, riskokare, tryckkokare och olika former av hemmabyggen. Vi på Snusbolaget har hört vad ni säger och har satt ihop en liten generell guide som fungerar för de flesta tobaksblandningar och ger en bra grund för att påbörja resan som hemsnustillverkare.
När du nu köpt en snussats så ska du vara noga med att fundera över malningen. Olika malning på tobaken kommer att ge olika typer av snus. Tycker du att finmalen tobak ger bra snus så vet du det och om du hellre föredrar grövre malning så kan du hålla dig till de grovmalda sorterna i framtiden.
När du ska göra en snussats för första gången så rekommenderar vi att du följer tillverkarens manual eftersom tillverkaren har en tanke med sin egen snussats. Däremot finns det några generella förhållningssätt som kan vara bra att känna till så att du får ett generellt recept att förhålla dig till.
Gör du lössnus så gäller detta om du har 1000g tobak
Svettning (uppvärmning av tobak, salt och vatten – minst 85 grader i minst 24h):
1000g tobak
900-1000g vatten
100g salt
I det varma färdigsvettade snuset:
70-90g soda
I det svala/kalla snuset:
50-75g glycerin
50-75g propylenglykol (tänk på att många aromer innehåller detta)
aromer
Kokande vatten som tillsätts under knådning för att få rätt konsistens.
Självfallet räknas mängderna om vid ändrad tobaksmängd. Kolla gärna igenom tipsen för att slippa gå på de vanligaste fallgroparna när du tillverkar snus.
Nybörjartips (för dig som aldrig gjort snus hemma eller inte fått till en bra snussats ännu)
· Var försiktig med fukten. Det är mycket lättare att tillsätta vatten än att torka ut snus.
· Ha alltid lite extra snus som är torrt, gärna att du köper en extrasats bara för detta – den kan användas till flera satser senare. Vi kallar detta för ”Grundsnus” och det är det absolut snabbaste sättet att minska fukten i för blött snus, utan att förstöra smaken.
· Knåda, knåda och knåda lite till. Det är den mekaniska nötningen som gör så att snuset hållet ihop och inte smular sönder – självfallet tillsammans med rätt fukthalt. En hushållsassistent sparar tid och frustration men dubbla plastpåsar fungerar också på ca 500g i taget (det blir för tungt med mer).
· Rätt fukthalt är individuellt, du behöver hitta din egen. Skriv upp allt i början så att du kan återskapa samma snus flera gånger.
· Ha tålamod. Ett snus utvecklas med tiden. Att lagra snuset några veckor brukar göra det lättare att få till konsistens på, stickigheten minskar och det brukar smaka mycket bättre.
Experttips (för dig som gjort flertalet snussatser men tycker om att nörda in dig lite)
· Tänk på att snus som smaksätts med sura tillsatser (Whiskey etc.) kommer att sänka pH-värdet på snuset – detta motverkas med ca 10% extra soda i snuset (för ca 2 dl Whiskey).
· Tänk på att den smaksättning som görs med organiskt materiel som inte har blivit pastöriserat kommer ha större benägenhet att mögla (ex. pommeransskal, frukter, bär etc.).
· Aromer bör inte tillsättas i varmt snus. Se till att snuset är kylskåpskallt när aromerna går i. Var försiktig med aromerna och låt snuset vila 2-3 dagar så att alla aromer får migrera i hela snusmassan innan du avgör om du ska öka mängden arom.
· Får du ojämn smak på snuset så kan lite extra propylenglykol göra susen, det är en utmärkt transportör av aromer.
· Om du råkar få snus som blir som en gummiboll – släng det inte. Ha det som grundsnus till den där satsen som verkligen inte kommer ihop sig gällande konsistens.